nlc.hu
Gasztro

Zöldbabot hívnak vissza

Újabb mirelit zöldbabról derült ki, hogy baj van vele

Ezúttal a Penny Marketben árult egyik fajta zöldbabot hívják vissza, mert csattanó maszlag lehet benne.

A múlt héten az Aldi zöldbabját hívták vissza a csattanó maszlag lehetséges jelenléte miatt, most a Penny Market Kft. veszi le a polcról a Sugo Food Kft. által gyártott “Zöldségeskert Sárga hüvelyű vágott zöldbab, gyorsfagyasztott, 1000g” elnevezésű termékét.

Ezt a terméket vidd inkább vissza! (Fotó: Nébih)

Ezt a terméket vidd inkább vissza! (Fotó: Nébih)

A visszahívott termék minőségi megőrzési ideje tételenként 2023. augusztus 31. illetve 2023. szeptember 30. – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
    
A Penny-Market Kft. kéri, hogy aki vásárolt a visszahívott termékekből, ne fogyassza el azokat, vigye vissza a Penny üzletekbe, a vételárat a vásárlást igazoló nyugta nélkül is visszatérítik.
    
A csattanó maszlag úgynevezett tropán alkaloidokat tartalmazó, mérgező gyomnövény. Eddig több mint 200 tropán alkaloidot azonosítottak különböző növényekben. Közismert képviselőjük az atropin, amelyet gyógyászati célra is felhasználnak. Élelmiszerekbe, takarmányokba a növények betakarítása során, gyomnövényekből eredő szennyeződéssel juthatnak be.

A tropán alkaloidok nagyobb mennyiségben a szervezetbe kerülve befolyásolják a központi- és a vegetatív idegrendszer működését. Atropin és szkopolamin határérték jelenleg csak csecsemők és kisgyermekek számára készült bizonyos élelmiszerekre van megállapítva – ismertette a Nébih honlapján.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top