nlc.hu
Gasztro

Már a Lidl-nél is le lehet adni használt sütőolajat

Már a Lidl üzleteknél is le lehet adni a használt sütőolajat

A tárolóedények hat áruházhoz kerültek ki, és a bejáratához közel találhatóak.

Tesztjelleggel a Lidl Magyarország is elindította a használt sütőolaj visszagyűjtését – számolt be a Telex a cég közleménye alapján. Ezzel a lépéssel a Lidl fontos lépést tesz a környezetre gyakorolt káros hatások csökkentése érdekében. Az ingyenesen és biztonságosan használható gyűjtőpontokkal a vállalat ugyanis környezetbarát alternatívát kínál vásárlói számára, hiszen a visszagyűjtött olajok 100 százalékban újrahasznosíthatóak.

krumpli sütése olajban

Fotó: Pixabay

A tárolóedények jelenleg hat áruházhoz kerültek ki, és a bejáratához közel, frekventált helyeken találhatóak. Az első ütem lezárását követően pedig tovább bővül a gyűjtőpontok száma. Az első gyűjtőpontok az alábbi Lidl áruházaknál találhatóak meg:

  • Dorog, Bányász körönd
  • Tatabánya, Győri út
  • Dunaharaszti, Némedi út
  • Székesfehérvár, Mártírok útja
  • Budapest, Fehérvári út
  • Budapest, Régi Fóti u.

A hír kapcsán a Tudatos vásárlók honlap arra emlékeztetett, hogy a kidobott vagy kiöntött használt sütőolaj rendkívül káros és veszélyes a környezetünkre. A lefolyóba öntve a csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozhatja. Szerepet játszhat az olyan „zsírszörnyek” kialakulásában, mint amilyet idén márciusban emeltek ki a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. Pók utcai átemelőtelepénél. Az élővizekbe jutva a használt sütőolaj a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket. Egyetlen csepp használt étolaj akár 1000 liter élővizet is elszennyezhet.

A háztartási szeméttel elegyítve nehezen lebontható anyagként hulladéklerakóba kerül, holott a használt sütőolaj 100 százalékban újrahasznosítható.

A szelektíven gyűjtött és megfelelő helyen leadott mennyiség 90 százalékából biodízel, 10 százalékából biogáz képződik.

A Tudatos vásárló honlapja felidézte, hogy 2020 végén 11 Aldi-üzlethez telepítettek sütőolaj-gyűjtőt, a program sikere miatt egyre több boltnál jelentek meg újabbak, idén áprilisban pedig átadták a századikat, amiről a Napi.hu számolt be. Az Aldi szerint 2020 decembere óta eltelt mintegy 15 hónap során a vásárlók 100 tonnányi használt sütőzsiradékot adtak le gyűjtőpontokon, vagyis éves szinten mintegy 15 százalékkal nőtt a Magyarországon visszagyűjtött, a környezetet jelentősen terhelő használt étolaj mennyisége.

A közelmúltban az nlc a húsvéti sütéssel-főzéssel kapcsolatban foglalkozott azzal, mi a megfelelő módja a használt zsiradék gyűjtésének és leadásának.
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top