nlc.hu
Gasztro
A jövőben nem lehet jobb amit „nyugaton ” veszünk

Hamarosan az itthon kapható áru nem lehet silányabb mint a „nyugaton” vásárolt

Szigorodik a fogyasztóvédelem: májustól nem lehet jelentős minőségi különbség azonosként forgalmazott termékeknél.

Az Európai Parlament 2019 novemberében fogadta el az Omnibusz Irányelvet, amely jelentősen erősítette a közösségi fogyasztóvédelmi szabályozást. Az irányelv hazai alkalmazása idén május 28-ától hatályos, módosul többek között a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól szóló kormányrendelet, és a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény – hívja fel a figyelmet a Deloitte tájékoztatására hivatkozva a piacesprofit.hu online gazdasági újság.

bevásárló korás

(Fotó: Pixabay)

A májustól érvénybe lépő módosítások egyik fogyasztók szempontjából fontos eleme az ún. kettős minőség kérdése. A kettős minőség leginkább az élelmiszerekre jellemző, de előfordulhat más termékek, pl. higiéniai termékek, vagy tisztítószerek kapcsán is.

A kettős minőséghez kapcsolódó megtévesztés tilalma valószínűleg nagy változásokat hoz a gyártók életébe és a szabály alkalmazása több kérdést is felvet majd a gyakorlatban. Nagy kérdés például az, hogy mit jelent az, hogy a termékek „jelentős különbséggel” nem forgalmazhatók azonosként, vagy, hogy milyen jogszerű és objektív tényezők esetén lehet mégis azonos termékként forgalmazni eltérő termékeket.

Mint arról korábban az nlc is beszámolt, 2021 nyarán zárult le itthon a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hároméves projektje, melynek egyik fő célja az élelmiszerek kettős minőségének vizsgálata volt. A felmérésből kiderült, hogy a Magyarországon árult termékek negyede silányabb minőségű, mint külföldi megfelelőjük.

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top