nlc.hu
Gasztro

Az árstop miatt exportpiacokra vihetik a magyar baromfihúst

Az árstop miatt exportpiacokra vihetik a magyar baromfihúst

Baromfi Termék Tanács elnöke attól tart, hogy a baromfiágazat szereplői inkább külföldre vihetik a magyar húst.

Ahogy azt mi is megírtuk, a kormány július 1-ig meghosszabbította az egyes élelmiszeripari termékekre vonatkozó árkorlátozó intézkedéseket, amely a baromfitermékek közül a csirkemellre, csirke far-hátra, csirke hátra, csirke farra és csirkeszárnyvégre is vonatkozik.

Hatósági áras csirkemell a fõvárosi Corvin Plazában található Príma üzletben 2022. február 1-jén

Budapest, 2022. február 1. Hatósági áras csirkemell a fõvárosi Corvin Plazában található Príma üzletben 2022. február 1-jén. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Az Infostart az írja, hogy a Baromfi Termék Tanács elnöke szerint azonban a döntés már most súlyos nehézségeket okoz az ágazatnak. Csorbai Attila kiemelte: a tavaly év vége óta emelkedő takarmány- és energiaárak, valamint munkabérek olyan mértékű költségnövekedést jelentenek az ágazati szereplőknek. hogy a hatósági árakon már nem tudnak veszteség nélkül működni, ezeken az árakon nem tudják ezeket a termékeket előállítani.

Egy kis veszélyt is látok, elsősorban abban, hogy ha a Magyarországon üzemelő kereskedelmi láncok nem tudják megfizetni ugyanazokat az árakat, amelyeket adott esetben egy nyugat-európai vevő, akkor sajnos majd elkezd fogyni a magyar termék részaránya a polcaikon” – fogalmazott Csorbai.

Ez azt jelenti, hogy a  baromfiágazat szereplői inkább exportpiacokra vihetik a magyar húst.

A Baromfi Tanács Elnöke rámutatott arra is, hogy a kormányzati intézkedések korábban azt célozták, hogy minél több friss, magyar termék legyen az áruházak polcain, de az árstop miatt előfordulhat, hogy más országokból származó csirkemellek és csirkefarhátak fognak ezek helyett megjelenni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top