A régi vágású pudingoknak is megvan a maga (remegős) bája, de ma már egyre több alapanyag áll rendelkezésünkre, amelyekkel akár jót is tehetünk a szervezetünknek, miközben finomakat eszünk.
Mitől puding? Az aztékzsályamagok, vagyis a chiamagok különleges tulajdonsága, hogy folyékony közegben zselészerű réteget képeznek a magocskák maguk körül. Ez az a puha közeg teremti meg a puding állagot, ráadásul kedvez a vegáknak és vegánoknak is, akik az állati eredeti zselatint sem eszik meg az édességekben.
A chiamag emberi szervezetre gyakorolt pozitív hatásairól korábban már írtunk, a diétázók nagy barátja is.
Egy alapreceptet teszünk közzé, a feltétek terén pedig szabadjára engedhetjük a fantáziánkat. Sőt, „alátétekben” is gondolkodhatunk, sokan egy lekvár- vagy csokiréteget tesznek a poharak aljára, erre teszik a chiapudingot, majd opcionálisan a további ízeket.
Ideális feltétei a friss gyümölcsök, a gyümölcspüré, kókuszchipsz, olajos magok törete (például mandulatöret). A hedonisták akár csokidarabokat vagy karamellszószt is tehetnek rá.
A chiapuding nem luxusétel, hiszen egészen kevés magot kell használnunk, a tejben meg fognak dagadni. Meg fogjuk látni, egy zacskó chiamag sokáig elegendő, a puding pedig ideális rostdús reggelinek, uzsonnának vagy desszertnek is. Fehérjetartalma révén ajánlott a fogyasztása sportolóknak is, de a nap utolsó étkezésének is megfelelő, magnéziumtartalma segíthet a pihenésben.
Recept 4 személyre:
Hozzávalók:
4 evőkanál chiamag
5 dl tej vagy növényi „tej”
4-5 teáskanál méz vagy más szirup (ízlés szerint csökkenthető, növelhető)
Csipet só
Trükk: még finomabb, ha vaníliát keverünk a tejbe.
Elkészítés:
A magokat beletesszük a tejbe.
Az édesítőt és a csipet sót is hozzáadjuk. A folyékony édesítőket a legegyszerűbb elegyíteni.
Kevergetjük, különben összeragadnak. Erre alkalmas egy kanál vagy habverő is. Langyos vagy meleg tejben gyorsabban dagadnak meg, mint a hidegben. Hideg tejben is elkészíthető, így nehezebb a keverés, mert kis gombócokká állnak össze, de hidegen őrzi meg leginkább a tápanyagtartalmát. Semmiképpen se forraljuk!
Porciózzuk ki négy tálkába vagy pohárba. Üvegpohárban a leglátványosabb.
Tegyük minimum 2 órára hűtőbe! Jót tesz neki, ha hűtés közben is átkavarjuk, hogy ne csomósodjon össze, miközben „dolgoznak” a chiamagok. Egy egész éjszakát is bent maradhat a hűtőben.