Ki ne szeretne olykor megenni egy finom süteményt, de mi van akkor, ha a diéta közbeszól vagy nincs időnk arra, hogy nagyobb volumenű recepteket készítsünk el? Esetleg a pénztárcánk nem engedi, hogy az egész család a cukrászdában nassoljon? Íme néhány egyszerű, de nagyszerű recept, az egészséges verziókból.
1.) 3 hozzávalós joghurttorta
Ami ráadásul pillanatok alatt elkészül. Mindössze joghurtra, tojásra és keményítőre lesz szükséged. Ha markánsabb ízekre vágysz, gyümölcsös, vagy édesített joghurttal is elkészítheted, és igazi gyümölcsöt is keverhetsz hozzá. Amennyiben a natúr joghurtot választod, akkor egy kis cukrot, édesítőszert, mézet is adj hozzá, és tetszés szerint ízesítheted még vaníliával, fahéjjal, vagy az egyéb, kedvenc fűszereiddel.
Ami kelleni fog egy 18–20 cm nagyságú tortaformához:
- 6 tojás
- édesítőszer (100 g nyírfacukor, eritrit vagy méz) Ezekre azonban csak akkor van szükséged, ha natúr joghurtot használsz
- 60 g kukoricakeményítő
- 600 g joghurt
A masszát tedd be egy 170-180 fokos, előre melegített sütőbe, majd miután megsült, hagyd teljesen kihűlni, mert eleinte nagyon puha.
2.) Házi müzliszelet
Ha nem szereted az agyoncukrozott bolti müzliszeletet, akkor mindenképp érdemes elkészíteni az egészségesebb, házi verzióját, ami picit el fog térni a megszokott, előre csomagolt édesség ízvilágától, de így is imádni fogod.
Hozzávalók 16 szelethez:
- 2 alma reszelve
- 2 banán szétnyomkodva
- 1 evőkanál méz (de lehet más édesítőszer is)
- 1 evőkanál semleges ízű zsiradék, mint például a kókuszzsír
- 15 dkg zabpehely
- 1 marék mazsola
- 1 marék aszalt áfonya (de lehet meggy is)
- 1 marék török mogyoró összetörve (ha allergiás valaki rá, simán elhagyható)
- 1 marék sózatlan napraforgómag
- 1 tábla étcsokoládé apró darabokra összetörve
Az egészet alaposan elkeverjük, és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe nyomkodjuk, minél alaposabban. 150-170 fokos sütőben nagyjából fél órát kell sülnie. Túlsütni sem érdemes, mert kiszárad, és meg is ég. Még melegen vágjuk fel a tepsiben, de utána hagyjuk kihűlni, és csak eztán szedjük ki, így nem fognak szétesni a szeletek.
3.) Kókuszos zabsüti
A zabkása már a mindennapjaink része, az utóbbi években egyértelműen a kedvenc reggelinkké vált, de sütikbe is kiválóan felhasználható. Például ez a finom a zabpelyhes sütemény kókuszdió és dió keverékével tökéletes desszertet alkot. Mehet gyerekeknek uzsonnás csemegének, reggelihez, vagy ebéd utáni desszertnek.
Hozzávalók:
- 30 dkg zabpehely
- 15 dkg kókuszreszelék
- 0.5 m sütőpor
- 2 db tojás
- méz
- 5 dkg vaj
A zabpelyhet, a kókuszreszeléket és a sütőport összekeverjük, majd a többi hozzávalóval masszává gyúrjuk.
Kis gömböket formázunk belőle, majd a golyókat egy sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, és 180 fokos sütőben megsütjük. Kihűlés után már fogyaszthatjuk is.