Ha azt mondjuk, barbárok gyökere, nem sokan tudják, hogy miről van szó. A rebarbara (Rheum rhabarbarum) egy méltatlanul hanyagolt élelmiszer, jóllehet igen egészséges, magas A-, B1-, B2- és C-vitamin tartalommal és kiemelkedő ásványianyag-tartalommal, ugyanis kiváló foszfor, kálcium, kálium, magnézium, vas és szelén forrás. Remek tápértékei miatt gyógynövényként is alkalmazzák.
Azon zöldségek közé tartozik, amelynek nem a termését vagy a gyökerét fogyasztjuk, hanem a szárát, akár a szárzellernek vagy a spárgának. Gyümölcsként funkcionál a konyhában, de mint oly sokszor – például az avokádó és a paradicsom esetében –, a növénytani besorolása és a konyhai szerepköre különbözik egymástól. Elsősorban kompótot, mártást, fagylaltot, pitét és más süteményeket ízesít, és nem utolsósorban díszít. Akár a téli időszakban a cékla, úgy a rebarbara is igazán feldobja a piték és más sütemények látványát.
Mégis miért nem lett olyan népszerű a rebarbara, mint az ugyanekkor érő eper vagy spárga? Az ára sem vészes, kilogrammja ezer-néhányszáz forintért már kapható A válasz valószínűleg csak annyit, hogy a rebarbara amilyen mutatós, annyira savanyú. Mindez ne akadályozzon meg a fogyasztásában, ugyanis éppen a természetes savasságának köszönhetően kifejezetten izgalmas ízvilágot ad a mártásoknak, édességeknek, és jegyezzük meg, hogy a vanília és a málna kiváló párjai.
Leggyakrabban belül zöldes húsú rebarbarát kaphatunk, de érdemes tudni, hogy antioxidáns és egyéb tápanyagtartalmában a legértékesebbek a belül is egészen pink színű húsú szár. Ehhez lehet hozzájutni a legritkábban.
Fanyar íze miatt feldobja az édességeket, a kompót pedig az egyik legegyszerűbb desszert, ami rebarbarából készülhet.
Rebarbarakompót
Hozzávalók:
- 80 dkg rebarbara (hámozás előtt kb. 1 kg)
- 20 dkg kristálycukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- Fél citrom leve
- Opcionális: Egy nagy kanál mascarpone (vagy cukrozott tejföl, vagy vaníliafagylalt) a tetejére
Készítése:
- A cukrot egy lábasban karamellizáljuk.
- Ha színt kap, ráhalmozzuk a felszeletelt rebarbarát, jöhet rá a vaníliás cukor.
- Kis lángon főzni kezdjük. Amikor a gyümölcs levet enged, a kemény karamell visszaolvad, és a rebarbara körül szirup keletkezik. Ha megpuhult a gyümölcs, húzzuk le a tűzhelyről, és hagyjuk kihűlni.
- Nyári melegben egy gombóc vaníliafagyi vagy egy nagy kanál mascarpone vagy hűs, cukrozott tejföl kerülhet a tetejére!