A legtöbbünk számára vonzó gondolat, hogy egyszer bebocsáttatást nyerjünk egy csokigyárba, ahol nem szeletenként, táblánként porciózva, hanem mázsástól ömlik a csokoládé. Azonban a gyár az gyár, védelmi előírások sorával, még ha csokoládé, cukor és más nyalánkságok is képezik az üzemi munkálatok tárgyát.
2020 nyarán például a svájci Lindt csokoládégyár ventilátora hibásodott meg, és kezdte el kifelé fújni a kakaóport a gyárból, kakaóréteggel meghintve a környéket.
Egy kis bepillantás a Mars cégóriáshoz tartozó M&M’s gyár működésébe:
Az USA Today beszámolója szerint csütörtökön a pennsylvaniai Elizabethtownban található M&M’s gyár két munkását kellett kimenteni egy csokoládétartályból. Kiszabadításuk másfél órán át tartott. A mentést nehezítette, hogy nem tudták úgy kihúzni őket, ahogyan beleestek, hanem végül a tartály oldalát kellett szétvágni.
A tartályba zuhant gyári dolgozók szerencséje volt, hogy nem ért fejmagasságig a csokoládé, illetve nem folyós (és forró) csokiba estek bele, ahogyan azt elképzelnénk, hanem száraz, darabos állapotban volt a csokoládé. Egyiküket mentőautóval, másikukat helikopterrel szállították kórházba.
Egyelőre nem világos, hogy a munkások hogyan kerültek a tartályba, a munkavédelmi hatóság vizsgálja az esetet.