nlc.hu
Gasztro

Chipsadó kiterjesztése

Kiterjesztik a chipsadót: bármi, amiben cukor van, erősen drágul júliustól

Új termékcsoportok kerülnek a chipsadó hatálya alá, így például az amúgy egészségesnek tartott müzli is.

A június 4-én megjelent, az extraprofitadókról szóló kormányrendeletben a korábban bejelentett különadók részletszabályaiban szerepel az is, hogy a kormány július 1-jétől megemeli a népegészségügyitermékadó-köteles (neta) termékek adómértékét, és számos új termékcsoportra kiterjeszti annak hatályát – írja a Blikk.

A mostani jogszabályváltozás alapján az érintett termékkörökben minden olyan termék adóköteles lesz, amely hozzáadott cukrot tartalmaz, vagyis bármilyen mennyiségű hozzáadott cukortartalom esetén netát kell fizetni” – mondta a Szabad Európának Szük Balázs, a PwC Magyarország adótanácsadó vezető menedzsere.

A netát, amely egyáltalán nem tette egészségesebbé a magyarokat, eredetileg a magas só- és cukortartalmú ételek megadóztatására vezették be, és bizonyos határértékek átlépéséhez kötötték a hatályát. Az üdítőknél például száz milliliterenként nyolc gramm volt, de most az ilyen határértékek egy része megszűnik, így például

a hozzáadott cukrot tartalmazó összes üdítő adóköteles lesz.

Szük Balázs szerint szintén új fejlemény, hogy a jogalkotó a cukor és édesítőszer minden kombinációját lefedte, vagyis míg korábban azok a gyártók, amelyek édesítőszerrel pótolták a termékek receptúrájában a cukrot, mentesülhettek a neta megfizetése alól, most már adókötelezetté váltak.

Új kategória lesz a csemege és az előrecsomagolt édes, sós tészta termékkör: ide tartoznak majd a müzlik és a gabonapelyhek, a kandírozott gyümölcsök, a gyümölcspépek, a tészták esetében pedig például a töltött tészták.

Kikerülnek viszont a neta hatálya alól a jövedéki törvény szerinti alkoholtermékek, mint a pálinka, whisky, rum és hasonló szeszes italok, mert a jövedéki adó szabályozásában megemelték ezeknek a termékeknek az adómértékét. Vagyis ami eddig netaként folyt be a költségvetésbe, azt júliustól jövedéki adóként kell megfizetni.

A netatörvény a népegészségügyi termékadó bevezetésekor deklarálta, hogy a cukor és a só egészségtelen.

„Továbbra is igaz ugyanakkor, hogy nem minden cukor- és sótartalmú termékre vonatkozik a jogszabály. Például a cukrozott tejtermékek, a Túró Rudi, a kakaó, a joghurt cukrot, a felvágottak sót tartalmaznak, egyik termékkör sem adóköteles” – mondta Szük Balázs, aki szerint önmagában a só és a cukor sem adóköteles, vagyis ha valaki a boltban vesz egy kiló cukrot, nem fizet netát.

reggeliző pehely

Fotó: Unsplash

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top