Nehéz hazacipelni, ragad tőle a kezünk, jönnek rá a darazsak, köpködhetjük a magokat, a dinnye mégis az egyik legjobb szomjoltó, imádott nyári gyümölcs. Az igazi dinnyerajongók számára a legelső dinnye meglékelésével indul a nyár, és az utolsó, kásás húsú gyümölcsökkel búcsúznak tőle.
Dinnyézni jó, legyen az a masszívabb sötétzöld bőrű vagy a csíkos, halványabb fajta görögdinnye, akár a sárgadinnye. Elhoztunk egy szeletelési technikát, amellyel sokkal egyszerűbben vághatunk szebb, szabályosabb cikkelyeket.
A görögdinnyét rendszerint csak kettévágjuk, majd a félgömbből vágunk széltében kisebb, vagy hosszában elnyújtottabb cikkelyeket. Úgy is le lehet élni egy életet, hogy tartjuk magunkat e jó szokásunkhoz, de fejleszthetünk is képességeinken.
Ha nem szeretnénk a billegő, csúszós dinnyefélgömbből szelni a méretes késsel,
és a cikkelyek is egyre asszimetrikusabbak a vágás során, íme egy okos megoldás.
A feladat csak annyi, hogy szép, szabályosan felezzük meg a dinnyét, és fordítsuk a vágódeszkán a vágott oldalával lefelé. Ezután egyszerűen csak vágjuk fel csíkokban széltében és hosszában egyaránt, a kívánt szélességű cikkelyekre. Elegánsan csak kivesszük a harapnivaló szeleteket!