nlc.hu
Gasztro

Kedvenc magyar melegételek hidegen

20 laktató magyar étel, ami meglepő módon hidegen is finom: a töltött paprikától a túrós csuszáig

Kinek a pap, kinek a papné, kinek meg a csülök pékné. No de hidegen? 19+1 emberes magyar étel következik, amit hagyományosan forrón-melegen eszünk, de kihűlve is finom.

Ezúttal nem könnyed, kíméletes nyári fogásokat ajánlunk a nagy melegre. Az alábbi ételek egyike sem úgynevezett reformfogás. A magyar néplélek részei, amelyek frissen főzve, még azon melegében, majd hidegen is ízletesek.

Néhány ponton persze megoszlanak a vélemények, hiszen kinek ne lenne legalább egy olyan haverja, családtagja, aki jóízűen megeszi hidegen a húslevest is? Listánk összeállításakor azonban törekedtünk a konszenzusos megítélésre.

Figyelem, nem hidegkonyhai ételeket és salátákat ajánlunk, hanem meleg ételeket hidegen. Ha valamelyiktől pedig idegenkednénk, nem megér egy próbát kánikulában? A lista előrehaladtával egyre könnyedebbek a fogások.

Töltött káposzta

Nincs is jobb egy nyári töltött káposztánál, ami a zsenge újkáposzta leveleiből, könnyedebb ízvilágban készül. Hidegen, sok tejföllel, ígérjük, hogy isteni.

Váncsa István emlékezetes sorai a kamrában hidegen falatozott töltött káposztáról:

„Télidőn viszont reggelizünk, ha kell, ha nem. Utunk a kamrába vezet, nagy fazék, abban hideg töltött káposzta. Fölemeljük a fedőt, jobb kezünk hüvelyk- és mutatóujjának ügyes mozdulatával megragadunk egy tölteléket, tápcsatornánk bemeneti nyílásához juttatjuk, és lenyeljük, mint anakonda a kecskegidát. Aztán kiemelünk még egyet, majd egy harmadikat és így tovább, reggeli ínyenckedésünk tehát leginkább egy kikötői idillre emlékeztet, amikor a portáldaru egyenként felemeli az óriás konténereket, majd ezeket a hajó feneketlennek tűnő gyomrába eregeti.”

Töltött paprika

Egy ráérős nyári délelőttön töltött paprikával indítani nem is étkezés, hanem életérzés. Savanykásabb vagy édes paradicsomszósszal egyaránt ízletes hidegen.

Rakott krumpli

Ha hisszük, ha nem, nagyon is finom hidegen. Ha az egytálétel nem úszik a zsírban, hanem jó arányokkal szerepel benne a krumpli, tejföl és kolbász, hidegen is abbahagyhatatlan.

Rakott krumpli madársalátával

A köveskáli Kali Art Inn étterem rakott krumplija / Fotó: Loop Images, Universal Images Group, Getty Images

Túrós csusza

Megosztó állítás, hogy hidegen is jól csúszik. Több recept írója kiköti, hogy csakis frissen tálalva, forró szalonnapörccel az igazi. Sokan mégsem tartják megvetendőnek a túrós csusza maradékot egy nyári délutánon hűvösen eszegetve.

Chilis bab

Habár nem éppen tősgyökeres hazai étel (Mexikó északi és Texas déli részéről származik), igencsak jól fekszik a magyar gyomornak is. A hidegen is tüzes falatok garantálva.

Lecsó

Léteznek receptek kifejezetten hideg lecsóra is, de meglátjuk, ha rápróbálunk a hagyományos, kedvenc lecsónkra hűsen, könnyen a fazék fenekére nézhetünk.

Vegetariánus lecsó

Lecsó sok paradicsommal, hús nélkül / Fotó: ArtCookStudio, Getty Images

Rántott hús

Ezt talán magyarázni sem kell. Forrón, langyosan és hidegen, tisztességes körettel vagy csak egy zsömlében. Csirkéből, disznóból. Mindenkor, mindenhogy.

Töltött húsok

A töltött csirke, a töltött karaj és töltött dagadó is finom hidegen, legyen a töltelék gombás, petrezselymes vagy aszalt gyümölcsös. Aki nem hiszi, kóstoljon utána!

Fasírt

A frissen sült, zsemlemorzsába forgatott, ropogós fasírt más ízélmény, mint a hideg, de milyen jó is hidegen. Tudják ezt a vasúti restiben és büfékben is.

Stefánia-vagdalt

A fasírt egybeformázott, egybensült változatának közepén egy főtt tojás szelete is vár ránk. A tojás miatt azért ne ezt az ételt süttessük a 40 fokban.

Stefánia-vagdalt salátaágyon

Stefánia-vagdalt a ’90-es évek hangulatában tálalva / ClassicStock, Getty Images

Debreceni töltött karaj

Míg a Stefánia-vagdalt egy tojással dúsítja a húst, a Debrecenből származtatott egybensült hússal nem viccelünk: kolbász került minden hússzeletbe. Hőmérséklettől függetlenül kedvenc.

Sült kolbász

Nincs is mit hozzáfűzni, forrón és hidegen is isteni. Papírtálcán és porcelántányéron épp úgy, mint csak spontán, a tepsiből…

Zsírban sült oldalas

A divatosan konfitálásnak nevezett eljárás egy kiváló hústartósítási forma is. A sok hagymával, fokhagymával megsült sertésoldalas valójában hidegen a legfinomabb. Nem igaz?

Tépett sült oldalas zsemlében, salátalevéllel

Tépett sült oldalas / MychkoAlezander, Getty Images

Rántott vagy zsírban sült csirkemáj

A rántott húshoz és konfitált oldalashoz hasonlóan igazán jól működik a csirkemáj akkor is, ha nem a sütőből emeltük ki éppen.

Krumplifőzelék

A kellemesen majorannás, tejfölös tejföllel kifejezetten jólesik a kánikulában. Akár ugyancsak hideg fasírttal vagy Stefánia-vagdalttal is.

Kapros tökfőzelék

Sokan eleve így kedvelik jobban, és nem melegen. Minél zsengébb a tök és a kapor, és minél kevesebb a liszt a rántásban és minél kevésbé zsíros, annál jobban áll neki a hideg.

Sóskafőzelék

Egy igazi magyar specialitás, tejföllel és tejjel is készítik, egyes házaknál mindig cukrozva, máshol savanykásan készül. Hidegen is ízletes főzelék.

Zöldbabfőzelék

A zsenge, friss zöldbabból sok tejföllel, kis habarással készült főzelék hidegen is jólesik. Ha egy kis tejszín is kerül bele, még selymesebb.

Szilvás, meggyes és túrógombóc

Hidegen, melegen, tejföllel és fahéjas porcukkoral, de a lényeg, hogy mennyiség legyen.

Túrógombóc tejföllel, pirított morzsával

Egy kis tejfölt még elbírna ez a túrógombóc / Fotó: Zsu27, Pixabay

+1 Kocsonya

A kocsonya nem csak a disznóvágások időszakában, hanem bármikor készülhet. Habár nem igaz rá a tézis, miszerint „meglepő módon hidegen is finom”, de egy olyan húsos, zsírokkal teli, ízlés szerint cupákos jó magyar étel, ami tökéletes nyári fogás is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top