Sós tengervíz a folyótorkolatban, eltűnő itatási és öntözési lehetőségek nehezítik az olasz gazdák mindennapjait Olaszországban. Hetven éve nem látott mélységbe süllyedt a Pó vízszintje, a folyó helyenként csaknem kiszáradt (a Pó folyó medencéjében egyes területeken 45–70 százalék körüli vízhiánnyal kell számolni), ami egyre súlyosabb gondot okoz. Félő, hogy a tejtermelés visszaesése miatt kevesebb parmezánt tudnak gyártani – írja az Index.
Egy Mantova melletti 300 tehenet tartó gazdaságban például a következő probléma áll fenn: ha a tehenek nem ihatnak napi 100–150 liter vizet, hogy a napi 30 literes tejhozamot elérjék, akkor kevesebb eredetvédett Parmigiano Reggiano parmezán sajtot tudnak előállítani. Így kevesebb parmenzán kerül a fogyasztókhoz is.
A Parmigiano Reggiano konzorcium 150 ezer ügyfele egyelőre még kap vizet, ám kérdés, hogy meddig.
Kiemelt kép:illusztráció, iStock