A kávéba fulladt fagylalt örömei: édesség is, kávé is az affogato

nlc | 2022. Július 19.
Próbáljuk ki az alap verziót, aztán jöhet egy kis turbózás. Egy frissítő, desszerttel is felérő nyári kedvenc Olaszországból.

„Kávéba fojtva”, „kávéba fulladva” – mondja az olasz. Affogato al caffe. Receptleírást megadni ezúttal felesleges, csak rápillantunk egy affogato kávé képére, és látjuk is, mit kell tennünk. Számtalan kávézó, cukrászda és bár szerepelteti az itallapján hazánkban is, és ha súghatunk: ha nem is találjuk a kínálatban, de akad a helyen korrekt eszpresszó, vaníliafagylalt és egy kedves pultos, külön kérésre biztosan el fogják készíteni nekünk ebben a nagy melegben.

Forró és jeges élvezet egy pohárban

Egy, de inkább két gombóc, jó minőségű, nem műanyagízű vaníliafagylalt. Ennek kell először a csészébe – vagy üvegpohárba vagy kehelybe kerülnie –, és erre kerül a friss presszókávé. Nem lesz az igazi az élmény, ha bármelyik komponens is megúszós: legyen az rossz ízű kávé vagy aromákkal dúsított, mellékízű fagyi.

Akár a kávégép alá is betolhatjuk a fagylaltgombóc(ok)at, és gyönyörködhetünk a látványban, ahogyan a forró és illatos kávé csíkokban lefolyik a fagylalton.

Ha megkóstoltuk az alapot, jöhet egy kis extra, nem igaz? Néhány ötletet hoztunk.

Nem egy időigényes ital / Fotó: AnnaPustynnikova, Getty Images

Az olvadás fázisai

Kanalazhatjuk is a még szilárd gombócokat, de ha hagyjuk olvadni és egyesülni a kávét és a fagyit, szívószállal is fogyaszthatjuk.

Ha hagyjuk felolvadni / Fotó: Gingagi, Getty Images

Emeletes élvezetek: két gombóc közé is kerülhet a forró kávéból / Fotó: jpgfactory, Getty Images

Forró, olvad, roppan

Ha játszanánk egy kicsit a textúrákkal, egy kis mandulaszórás – vagy más, olajos magokból készült töret – csak jót tehet a forró-hűs kávéélménynek.

Forró, olvad, roppan / Fotó: Ziar Sheng / Lim EyeEm, GettyImages

Karamell, mogyoró és csokiforgács

Íme, az olvadó Snickers-élmény. Két jó barátja a csokoládé és a karamella.

Karamellel / Fotó: Will Langston, Getty Images

Nem ortodox módon

Kis csalással variálhatunk az alapízen, de a csoki- és a karamellfagylalton túl nem szoktak menni a baristák, ha még az affogato nevet viseli az édesség.

Csokirajongóknak / Fotó: Rimma_Bondarenko, Getty Images

Kávékerülők affogatója

A japán porított zöld tea, a matcha évek óta sztár a kávézókban és cukrászdákban. A matchából készített lágy, selymes ízű ital tökéletesen illik az affogatóhoz. Desszertekben, süteményekben egyébként is óriási páros a madagaszkári vanília és a matcha. Affogato az espresso ereje nékül.

Nem utasítanánk vissza / Fotó: Jordan Lye, Getty Images

Lazítós, esti kiadás

Csak annyit mondunk: kávélikőr, csokoládélikőr, ír krémlikőr, esetleg rum. Csin-csin!

Estére / Fotó: Flockine, Pixabay

Exit mobile version