Mindenkinek limonádét oszt a 12 éves Bence, vele beszélgettünk

Haranghy Orsi | 2022. Július 27.
Csak múlt hét kedden kezdett limonádékészítésbe a keceli általános iskolás fiú, de az internetnek hála máris kisebb híre ment. Egy srác, aki nem a szobában, a képernyőn függve tölti a nyári szünet napjait.

Szász Bence szeptemberben lesz 12 éves. Még általános iskolás. A vakációt viszont máshogyan tölti, mint a legtöbb korabeli srác: esténként nagy, négyliteres üvegben limonádét készít, és hűt be másnapra. Délelőtt, ahogyan megugrik a hőmérséklet is, kiül az út mentén felállított, viaszos vászonnal borított asztalához, és limonádét ad mindenkinek, aki szomjas, és kér belőle.

Felkerestük a keceli fiút, aki csak azért késett egy picit a megbeszélt időponthoz képest, mert még játszott kint, a kertben. Meg is érdemli ezt az időt, tegnap is kint volt a csapra vert limonádés ballon mellett (természetesen biztonságban a tűző nap elől, napernyő és egy fa árnyékában). Kis rögtönzött standja előtt egy kartontáblán piros betűkkel az áll, hogy INGYEN LIMONÁDÉ, mellette gyerekrajzon egy pohár és két citromgerezd. Kíváncsiak voltunk, hogy honnan jött az ötlet, hogy így töltse Bence a nyári szünetet?

Limonádét oszt a hőségben a 12 éves Szász Bence (Fotó: magánarchívum)

Mint elmesélte, szülei korábban Írországban dolgoztak, így ő is kint élt. Ott látta a példát az ír gyerekektől, amit ő először muffinnal valósított meg.  Írországban bevett szünidei szokás, hogy a gyerekek valami finomságot készítenek, nagyobbacska tételben, mint az otthoni fogyasztás. Egy becsületkasszát is felállítanak a kis standjukon, amivel a felnőttek támogathatják az önként vállalt munkájukat.

Így tett Bence is, akinek természetesen a szülei segítettek mindenben.

Bence megszólaltatásánál is jelen volt az anyukája, ami nagyon pozitív: akárkivel nem állhat szóba 12 éves gyermeke.

A szülői finanszírozásban készülő limonádékhoz a recept is Bence anyukájától származik, a srácnak viszont nem kell a szomszédba mennie talpraesettségért.

Lelkesen mesélte, hány órára kell mélyhűtőbe tenni a citromos üdítőt, hogy az reggelre hideg, de ne fagyos legyen. Bence azt is elmesélte, hogy eredetileg muffinokat sütött, de jobbnak látta, ha nem a tojással készülő süteménnyel ül ki a nagy melegben.

„Mindenkinek ingyen adom” – jelenti ki. És hogy mi motiválja a limonádé projektben?

„Egész nap emberekkel találkozom, és olyan sok menő dolog történt velem azóta. Voltak kint nálam motorosok és rendőrök is.”

Készítettek róla már online videót is, amiből kiderül, hogy ő maga is vonzódik a műfajhoz, és szeretne majd egyszer komolyabb felszereléssel is videókat készíteni.

Fotó: magánarchívum

Az online világba beleszületett, sokat kritizált Z-generáció tagja Bence is. Sőt, a 12. évét be nem töltött fiú tulajdonképpen a Z- és úgynevezett alfa generációk határán van. Az Y- után következik a Z, majd  2010 után születetteket nevezik alfa generációnak (Generation Alpha). A Z-generáció szülötteit éri az a gyakori vád, hogy hiányzik belőlük a tanuláshoz és munkához szükséges alázat, kitartás és munkamorál, mindemellett el vannak veszve az online térben.

Van valami megnyugtató és reményteli az olyan srácokat látva, mint Bence, aki épp olyan büszke rá, hogy sok citromból készül a limonádé, minthogy már pizzát is kapott a munkájáért cserébe. Az biztos, hogy ha így folytatja, mindig fel fogja találni magát az életben. Nem elhanyagolható a képletből az anyukája gondossága sem, aki egyszerre vigyáz rá, támogatja, és hagyja kibontakozni a fiút.

A limonádés stand a Kecelről Kiskőrös felé kivezető úton, az 53-as és 54-es kilométer magasságában található. Bence zöld napernyő alatt, egy fa árnyékában várja az arra járókat, és senkitől sem sajnálja az ingyen limonádét.

Exit mobile version