A legkrémesebb, hűs olasz kávéhoz porcukor és egy habverő kell: crema al caffé

nlc | 2022. Augusztus 11.
Krémes, édes, hűs: a habkönnyű crema al caffét elkészíteni sem nehéz, de habverőgép szükséges lesz hozzá.

A hideg olasz kávévarációk közül a legbujább a crema al caffé. Míg a caffè freddo egy jeges kávé (tejszínnel vagy anélkül), a caffè shakerato egy shakerben összerázott, szinte áttetszően selymes textúrájú, hideg kávé, lágy habréteggel a tetején.

Íme, a jégkockákkal kínált caffé freddo / Fotó: 9parusnikov, Getty Images

A crema al caffé ezzel szemben egy szinte desszertszerűen sűrű, krémes kávé. Elkészítése egyszerű, de vegyük figyelembe, hogy a porcukor nem helyettesíthető kristálycukorral, és a kézi habverővel valószínűleg nem fogjuk tudni elérni a kívánt állagot.

A shakerben összerázott selymes caffè shakerato / Fotó: Marina Kuttig, Getty Images

Miért fontos, hogy porcukrot használjunk?

Ezt a kávét viszonylag gyorsan és szigorúan hideg tejszínnel készítjük. A cél egy igazán krémes kávé, a kristálycukorszemek viszont ez esetben nem tudnak feloldódni a forró folyadékban, így kristályos maradna, ezért használjunk porcukrot.

Milyen kávé jó és melyik nem alkalmas a crema al cafféhoz?

Az alap lehet egy szimpla vagy dupla eszpresszó (az olasz espresso vagy doppio), de megfelelő a mokka vagy igény esetén koffeinmentes kávé is. A baristák most forduljanak el: sok recept instant kávét ajánl. A lényeg, hogy a kávé ne legyen több 60 ml-nél (ez egy dupla eszpresszó mennyisége), tehát az amerikaiak által preferált hosszú kávé, az americano nem alkalmas hozzá, ugyanis a hosszabbra hagyott kávé elrontaná a tejszínes krém állagát.

Ilyen lesz a crema al caffé színe duplakávéval / Fotó: lingqi xie, Getty Images

Ha dupla kávét számolunk egy főre, a crema al caffénk kesernyésebb és sötétebb színű lesz.

A fenti videóban a Pasta Queen nevű olasz youtuber a kávéba és a tejszínbe is tesz porcukrot, de a mi receptünkben elegendő csak a kávéba, úgyis elegyítjük a végén a két komponenst.

Variációk habos kávéra

Kávé és tejszín két jóbarát – habár nem minden habos kávé készül tejszínnel. Míg a macchiatót, valamint a latte macchiatót felhabosított tej dúsítja, ha caffè con pannát látunk a kávélapon, az (egy szimpla vagy dupla) eszpresszót jelent tejszínhabbal. Nem nagy truváj a tejszínhabos kávé, de örök kedvenc, ismerik és készítik a világon mindenütt. Angliában, Franciaországban Café Viennois, azaz bécsi kávé néven fut, ellenben ha Bécsben ülünk be egy kávéházba, Einspänner néven kapunk egy mokkát kis tejszínhabbal; Franziskaner néven tejszínes kávét (hab nélkül), Kapuziner címen pedig egy tejjel készült cappuccinót tejszínhabborítással.

Az ideális állag: íme, a hűs és krémes crema al caffé / Fotó: Hugo Goudswaard, Getty Images

Crema al caffé

Hozzávalók (2 főre):

Elkészítése:

Exit mobile version