nlc.hu
Gasztro

A világhírű ír krémlikőr, a „Baileys" házilag készítve is azonnal kedvenc

Elkészítettük ezt a házi „Baileyst”, és most csinálhatjuk újra – elfogyott karácsony előtt

A Baileys valahogy nagyon is a karácsonyhoz köthető. Bár ilyentájt édességektől roskadoznak az asztalok, mégis kívánatos a híres ír krémlikőr is a zserbó- és hikiflihegyek mellé: egy-két hűs jégkocka, és le is nyugodhatnak a kedélyek az elmúlt hetek hajszája után. Készítsük el magunk a krémlikőr-kedvencet!

Sok vád éri a Baileyst – és úgy általában a krémlikőröket. Az alkoholfogyasztást értő módon űző ivók poharába nem kerülhet, és az italsznobok előszeretettel nevezik öregasszonyosnak is. Az biztos, hogy széles körben mondják női italnak – jelentsen ez bármit is! –, de biztos forrásból tudjuk, hogy a férfiak is rá tudnak érezni az ízére. De milyen is ez az íz? Tömény, édes, karamellás, nevezhetnénk akár kissé émelyítőnek is, lassan kortyolgatva mégis jóleső, és itatja magát. Érdemes ugyanakkor vigyázni vele, hiszen ne feledjük: whisky adja az alkoholtartalmát, amelynek erejét felerősíti a nagy mennyiségű cukor, a kávé pedig valamelyest elfedi az alkohol-érzékelésünket.

Nincs baj a boltival sem, de a saját készítésűben ott van a spirit is, amit történetesen nem csak a whiskyre értünk, hanem a saját készítés örömére és büszkeségére.

Házi Baileys, ír krémlikőr

Hűsen jó, jégkockával a legjobb! / Mizina, Getty Images

Kiváló last minute gasztroajándék-ötlet

A Baileys nem a mindennapok itala, és jól illik a télhez, az ünnepekhez, a ráérős, esti közös iszogatásokhoz. A krémes állagú, bézs színű ital mindemellett mutatós is, egyszóval egy szép üvegben adja magát gasztroajándékként is.

nlc. tipp: Kristálycukor vs. barna nádcukor

A barna nádcukor íze mélyebb, izgalmasabb, önmagában is karamellás, ideális választás a krémlikőrbe. A recept ugyanakkor kristálycukorral is működik.

Hozzávalók:

  • 5 dl whisky (bármilyen blended Scotch whisky megfelel)
  • 5 dl habtejszín (állati eredetű)
  • 10 cl eszpresszó
  • 150 g barna nádcukor
  • 350 g sűrített tej
  • 1 vaníliarúd vagy 1 teáskanál tiszta vaníliakivonat

nlc. tipp: Sűrített tej: jó a bolti, de készíthetjük házilag is

Sűrített tej ma is kapható a nagyobb élelmiszerboltokban, továbbá orosz delikáteszekben. Ha elkészítenénk házilag, kövessük a Nosalty receptjét!

Házi Baileys, ír krémlikőr

A házi likőrt mindig rázzuk fel a poharakba való kitöltés előtt / Mizina, Getty Images

Elkészítése:

  • Két kisebb edényre lesz szükségünk. Egy vastag falú kislábasban karamellizáljuk meg a cukrot: a legalacsonyabb fokozaton hevítsük a cukrot, és ne kavarjuk meg. Ügyeljünk rá, hogy csak világosra karamellizáljuk.
  • Kezdjük el készíteni az eszpresszót.
  • A másik edényben forraljuk fel a habtejszínt, majd öntsük hozzá a világos karamellt, az eszpresszót, a vaníliát és a sűrített tejet. Keverjük egyenletesre.
  • 3-4 percig alacsony lángon főzzük a tejszínes elegyet, majd húzzuk le a tűzről.
  • A még meleg, de semmiképpen sem forrásban lévő tejszínes karemellás elegybe öntsük a whiskyt, hogy ne párologjon el az alkoholtartalma.
  • Még melegen öntsük ki az ajándéküvegekbe!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top