nlc.hu
Gasztro

Uborka fóliába csomagolva

Te tudod, miért csomagolják be az uborkát fóliába?

Te feltetted már magadnak azt a kérdést, hogy vajon miért van zsugorfóliába csomagolva a legtöbb bolti kígyóuborka? Meghoztuk a választ!

A szupermarketekben kapható kígyóuborkák a legtöbb esetben szorosan be vannak csomagolva ebbe az átlátszó, vékony fóliába, az Ételt csak okosan internetes oldalán azonban most fény derült arra, miért számít jó megoldásnak becsomagolni a zöldségeket – írja a Napi.hu. A zsugorfóliába csomagolt élelmiszer tovább eltartható, nedvességtartalmát lassabban veszíti el.

„A zsugorfólia használata a háztartásban is közkedvelt, az így csomagolt élelmiszer tovább eltartható, nedvességtartalmát lassabban veszíti el. A zsugorfóliába csomagolt kígyóuborka eltarthatósági ideje akár háromszorosa is lehet a csomagolatlan uborkáéhoz képest. Vagyis az uborka pulton tarthatóságát jelentősen meg lehet növelni ezen egyszerű csomagolási technika segítségével” – számolt be Ételt csak okosan nevű tájékoztató oldalán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Kígyóuborka hatása

Fotó: Getty Images/Alberto Rojas Garcia

Egy kígyóuborka esetében ez a megoldás akár háromszor hosszabb ideig tartja frissen a zöldséget, mint a sima, csomagolásmentes megoldás. A nejlonba csomagolt uborka így sokkal több ideig tartható az üzletek polcain is. A Kitchn szerint a fólia az otthoni eltarthatóságára is hatással van, így ha benne hagyjuk az uborkát, akár 10 napig is friss maradhat a hűtőben.

A harmadik érvet pedig a Mental Floss nevű oldal osztja meg: „az uborka vékony héja érzékeny a sérülésekre a csomagolási és szállítási folyamatok során. Ha a héj megsérül, akkor az uborka gyorsabban megromlik, mivel így nincs, ami bent tartaná az oxigént és a vizet. A műanyag csomagolás viszont megfelelő védelmet nyújt az esetleges sérülésekkel szemben és megnöveli az eltarthatósági időt is”.

Tudtad? Egy átlagos kígyóuborka tömege mintegy 300 g, nedvességtartalma pedig több mint 95% – vagyis egy egész kígyóuborka elfogyasztásával egyben egy nagy pohár vizet is magunkhoz veszünk. Egy ekkora uborka kalóriatartalma minimális – mindössze 45 kcal –, ugyanakkor fedezi az ajánlott K1-vitamin-bevitel közel kétharmadát, továbbá a napi C-vitamin-ajánlás 14%-át, a káliumbevitel 13%-át, a mangánbevitel 12%-át, valamint a magnéziumbevitel 10%-át.

via

(Nyitókép: christianphotography/Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top