Itt a piros! A világ legegyszerűbb hűsítő levese kánikulára egy meglepő hozzávalóval

nlc | 2022. Augusztus 17.
Ez a hideg nyári leves nemhogy főzőtudást nem igényel, de tűzhelyet sem. A nyár két piros kincse a főszereplő – egy meglepetésvendéggel.

A nyári levesek fogyasztását kár is időponthoz kötni. A nap bármely szakában jól esnek, és felesleges túlgondolni őket. A hangsúly a friss, ízgazdag, vitamindús terményeken van, és persze a hűsítő hatáson. Ez a leves azért is kéredzkedhet be a nyári kedvenceink közé, mert ilyenkor legízesebb a paradicsom, és a görögdinnye is egy új arcát mutatja meg benne.

A hagyományosan magában, édes gyümölcsként fogyasztott dinnye, ha olyan pezsdítő savakkal találkozik, mint a frissen facsart citromé és a vörösbor- vagy sherryeceté, máris izgalmasabb alapanyag szimpla nyári nassolnivalónál.

Nem uborka: dinnyehéj!

Gazpacho vagy nem gazpacho? – merülhet fel a kérdés a hideg paradicsomos leves alapján. A görögdinnyés gazpacho szintén nyári sláger, de ezúttal nem követjük a spanyol receptet, amibe kenyér, hagyma és kígyóuborka is kerül. Akkor hát mi látható a képen levesbetétként? Nem más, mint a dinnye héja.

Görögdinnyés gazpacho / REDA&CO Getty Images

Tudjuk már évezredek óta, hogy nem csak a görögdinnye pirosló húsa, hanem a világoszöld-fehéres széle is ehető (amit most az egyszerűség kedvéért a héjának nevezünk). Érdemes tudni azt is, hogy maga a sötétzöld, kemény héja is ehető. Ezt kandírozni szokták.

A kabakosok, azaz tökfélék (Cucurbitaceae) családjába tartozó növény tehát nem is annyira gyümölcs, mint elsőre gondolnánk, a héja pedig nem éppen hörcsög- vagy lóeledel. Nyaranta jó pár kiló élelmiszer-hulladékkal kevesebbet termelhetünk, ha adunk egy esélyt a héjnak is. A frissítő ízű, savanykásabb (de nem savanyú!) részből pedig készíthetünk télire savanyúságot, lekvárt vagy szirupot is. Most azonban úgy fogyasztjuk, ahogy a természet adta. Nyersen, vitaminjainak és ásványi anyagainak teljében.

A görögdinnye valójában a héjától a magjáig fogyasztható / Fotó: by vesi_127, Getty Images

Mire figyeljünk a készítésekor?

A leves nagy előnye, hogy akár savanykásabb dinnyét kaptunk, akár már kicsit kásásabb, jó érett, úgy is jól működik a levesben. A zamatos, érett paradicsom helyett viszont ne használjunk sápadt, vízízűt, hiszen a paradicsomnak is érvényesülnie kell benne.

Piros x piros / Fotó: Dave G. Houser, Getty Images

Görögdinnyés paradicsomleves (4 főre)

Hozzávalók:

Brutus paradicsomok felkockázva, készül a leves / Fotó: Photo and Co, Getty Images

Elkészítése:

Exit mobile version