Senkit ne riasszon el a turmix színe. Nem egy zöld színű „salátalé”, amit ajánlunk. Kipróbáltuk, és a végeredmény egy jó ízű, finoman édeskés, laktató, frissítő ital. Ha valaki eleddig szalonnás rántottát vagy melegszendvicset reggelizett volna, biztosan nem fogja beérni egy zöldség-gyümölcs alapú turmixszal, de ha mégis érezné magában a kísérletező kedvet, az alábbiakban tippeket is adunk, hogyan tehetjük az italt tartalmasabbá, laktatóbbá – erről maga Reese Witherspoon is beszél, miközben bemutatja a receptet, amit egyébként Kerry Washington színésznőnek köszönhet.
A szívecske arcú színésznő saját bevallása szerint 8-9 éven át minden egyes délelőtt ezt az reggeli koktélt itta. Ahogyan meséli, délelőtt 10-11 körül szokta elfogyasztani, és két-három órán át nem éhes utána. Witherspoon mondhatni élő reklámja a zöldturmixának, a 46. évét idén betöltött színésznőt ugyanis előbb néznénk a lánya nővérének, mint édesanyjának. Íme, a cikk alján pedig YouTube-videón is bemutatja a színésznő a turmix készítését.
Reakciók azoktól, akik kóstolták Reese Witherspoon smoothie-ját
„Lehet, hogy Reese feltalálta a zöldturmixot, ami… jó ízű?! Kipróbáltam a receptjét.”
„Imádom ezt a turmixot! Először szkeptikus voltam, de mégis kipróbáltam. Egy hónapja minden reggel ezt iszom, és a bőröm még sosem volt ilyen tiszta. Az arcbőröm megtisztult, a karomon és a lábamon pedig nincsenek már azok a kis dudorok. A turmixom általában egy kicsit sűrűre sikerül az én ízlésemnek, ezért a végén egy kis vízzel hígítom, de mindenképpen inni fogom továbbra is. Nagyon finom!”
„Ez a cucc tényleg működik! Két héten át minden egyes reggel ittam, és a bőröm ragyogott!”
„Ez a legjobb zöldturmix, amit valaha is kóstoltam. A citrom hozzáadása megváltoztatta az egész ízét, és annyira finom lett. Te mindig inspirálsz.”
Mégis mitől lehet finom egy zöldségekkel teli ital?
Röviden: a banántól. Hosszabban: az összes hozzávalótól. Az alma és a körte édessége és rosttartalma, a citrom élénk savai, a kókuszvíz lágy, diós aromájú, édeskés íze mind hozzátesz az ízvilágához. Ha szeretnénk még kellemesebbé tenni, tegyünk bele még egy banánt vagy egy kanál mandulavajat (vagy mogyoróvajat, kesudióvajat, ezek ma már a drogériák élelmiszerrészlegén is kaphatók).
Ne ijedjünk meg tehát az intenzív zöld színtől, a kész italban nem a saláta, hanem a banán és az édes gyümölcsök íze dominál,
az olajos magvakból kinyert krém, a mandulavaj hozzáadásával pedig selymesebbé és teltebbé varázsolhatjuk.
Mivel tehetjük laktatóbbá a turmixot?
Az előbb említett plusz banánon és mandulavajon kívül két olyan eszköz van még a kezünkben, amivel nem dobjuk meg jelentősen az ital kalóriatartalmát. Az egyik a fehérjepor, ízlésünk és belátásunk szerint válogatva a kínálatból. Az íztelen vagy enyhén édes fehérjepor nem fog bezavarni az ital ízvilágába. (Nyilván ne epreset vagy csokisat tegyünk bele.)
A másik ütőkártya a lenmag lehet. Ez ma már sok egészséges konyhában fellelhető, kiváló emésztést segítő magféle, ami áztatás hatására egy nyálkás réteget képez a magok körül. Nem véletlenül használják a vegánok és tojásallergiások a vízbe áztatva zselésedni kezdő lenmagot tojás helyettesítésére. Fontos tulajdonsága még, hogy sok vízre van szükség a megemésztéséhez, ezért reggeli granolák, smoothie-k kedvelt „bélelő” alapanyaga, ami segít a jóllakottságérzet növelésében.
Smoothie 1×1: így készítsd a Witherspoon-féle turmixodat!
- Minél érettebbek a gyümölcsök, annál finomabb lesz a turmix.
- Bátran tegyünk bele a megpuhult, akár túlérett (de nem romlott) gyümölcsöket is! Ha már kásás húsú, túl édes magában fogyasztva a banán, a körte, az alma; fel fogják dobni a smoothie-nk ízvilágát.
- Ha a saláta vagy a spenót állott, azt semmiképpen ne tegyük bele, mert megkeserítheti az ital ízét.
- Teljesen felesleges sok időt eltölteni a hozzávalók esztétikus feldarabolásával, úgyis megy minden a turmixkehelybe.
- Sorrend: először a nehezebb, nagyobb darabokat dobjuk a kehelybe, végül a leveleket és az esetleges porokat, majd a folyadékot. Ha fordítva csináljuk, a falra fröccsenhet a turmix tartalma.
- Turmixgép helyett botmixerrel is dolgozhatunk, csak több ideig fog tartani, míg selymes, szilárd darabok nélküli italt kapunk.
Eláruljuk, hogy kókuszvíz nélkül, sima vízzel is pont olyan finom lesz a turmix.
Hozzávalók:
- 2 fej római saláta
- 15 g leveles spenót (a 80 grammos zacskós kiszerelés ötöde)
- 1 nagy alma
- 1 nagy körte
- 1 érett banán
- 1 citrom
- kb. 1 dl kókuszvíz
Opcionális:
- fehérjepor
- mandulavaj
- lenmag
Elkészítése:
- Minden zöldséget, gyümölcsöt mossunk meg, és készítsünk elő.
- A salátát vágjuk fel, az alma és a körte szárait és magházát távolítsuk el, a banánt hámozzuk meg, a citromot vágjuk félbe.
- A megmosott, meghámozott, nagyobb darabokra vágott részeket halmozzuk a turmixgép kelyhébe, majd öntsük a tetejére a kókuszvizet és a citrom levét.
- Annyi percen át turmixoljuk, míg minden teljesen egységes állagot kapunk. Előfordulhat, hogy a fent lévő zöldség-gyümölcsdarabok megülnek, és nem viszi őket a gép kése. Ilyenkor állítsuk le a gépet, keverjük meg a mixet, és csak utána indítsuk újra.
- Ha túl sűrű volna, minimális víz hozzáadásával hígítsuk. Ne öntsük fel túlságosan, mert akkor kezd el a salátaíz dominálni.
- Az alábbi receptből két nagy adag italt kapunk. Tegyük hűtőbe a maradékot!
Egészségünkre!