nlc.hu
Gasztro

Kávéügyi minisztere lett Pápua Új-Guineának

Kávéügyi minisztere lett Pápua Új-Guineának

Kávé- és pálmaolaj-minisztérium alakult.

Pápua Új-Guinea miniszterelnöke bejelentette kabinetjét, amelyben nem csak néhány új arc, hanem néhány új pozíció is helyet kapott, köztük egy kávéügyi miniszter is – írja a The Guardian.

A poszt – vélhetően a világon elsőként – a kormány elkötelezettségét mutatja a kulcsfontosságú mezőgazdasági ágazatok bővítése mellett – mondta James Marape miniszterelnök, aki a hónap elején megnyerte az újraválasztást az erőszakkal és a választói csalással tarkított választások után. Marape most először nevezett ki pálmaolajügyi minisztert is.

„A kinevezések kifejezetten a mezőgazdaságra helyezik a hangsúlyt, annak érdekében, hogy az országban növekedjen a mezőgazdaság” – mondta kedden az új, 33 tagú kabinet bejelentésekor.

„A mezőgazdaság az, ahol a kormány a legnagyobb hatást gyakorolhatja az ország népességét tekintve, mivel embereink zöme önellátó gazdálkodó. Van földünk, és arra kell ösztönöznünk embereinket, hogy vegyenek részt a mezőgazdasági termelésben.”

A kávé- és pálmaolaj-minisztérium a fő mezőgazdasági minisztérium mellett működik, amelyet Aiye Tambua Goroka parlamenti képviselő irányít. A kávéért felelős miniszter új képviselő, Joe Kuli Anglimp-South Waghiból, a középső hegyvidéki régióból.

A PNG-kávé az elmúlt években kívánatos importtermékké vált, Ausztrália, az Egyesült Államok és Japán kávézóiban PNG-ben termesztett babból készült kávét szolgálnak fel.

Marape szerint a kávéipart újra kell éleszteni, hogy több exportbevételt hozhasson. Kuli szerinte megértette a kihívást, mert a Jiwaka Wahgi-völgyéből származik, amely egykor hatalmas kávéültetvény volt, de már benőtte a bokor.

Az országban a kávétermelést a falusi kistermelők uralják, akik az ország éves termésének közel 85%-át adják. A Mezőgazdasági és Állattenyésztési Minisztérium szerint közel kétmillió embernek – a lakosság mintegy egynegyedének – jelent bevételi forrást.

A kávé a pálmaolaj után az ország második legnagyobb mezőgazdasági áruja, az összes mezőgazdasági export 27%-át és az ország GDP-jének 6%-át adja.

Francis Maneke-t, a Nyugat-Új-Britanniában található Talasea parlamenti képviselőjét nevezték ki az új pálmaolaj-miniszternek, aki felelős azon fák terméséért, amelyekből pálmaolaj állítható elő.

„Az olajpálma a PNG-ben a legnagyobb mezőgazdasági árucikk, amely a PNG mezőgazdasági exportbevételének mintegy 40%-át – évente 1,2 milliárd koronát – adja” – mondta Marape.

„Annyi földünk van, amely tétlenül hever, és Maneke miniszter feladata lesz, hogy ezt felhasználja a termelés növelésére, valamint segítse a meglévő ipar növekedését” – mondta. Persze kérdés, hogy éghajlatváltozási szempontból kedvező lesz-e ez a tendencia.

kávébabok

Fotó: Unsplash

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top