Mindent a lecsóról: így főzd be télire!

FEL | 2022. Szeptember 07.
Ilyen növekvő élelmiszerárakban nem árt leporolni a nagyi befőzőreceptjei, ugyanis télen jól jöhet egy elkészített lecsó, amikor a paprikát és a paradicsomot majd aranyárban mérik. 

Nyári estéken milyen jó is a friss paradicsomból, paprikából készült illatos lecsót kanalazni. Az étel egyébként az 1900-as évek elejétől van Magyarországon, és a hazai gasztronómia egyik alappillérévé vált. A lecsó nemzetközi szintű elterjedését a konzervipar fellendülésének tulajdoníthatjuk, hiszen így a kész lecsó is képes lett túlélni a szállítást és az időt, és így a lecsó télire is eltehető, bármikor felhasználható konyhai alapanyaggá vált. Krúdy Gyula szerint nyáron paprikát és paradicsomot, télen azonban lecsót kell enni. Magyarországon a legtöbb publikált recept szerint a legáltalánosabb módon elkészített lecsó az egy rész makói vöröshagymát (hungarikum), két rész érett paradicsomot és négy rész roppanós, fehér húsú cecei zöldpaprikát (hungarikum) tartalmazó változat. Az úgynevezett konzerv „natúr lecsó” azonban csak paprikát és paradicsomot tartalmaz.

Ha szeretnénk visszahozni a nyári pillanatokat hideg, téli estéken, de a bolti konzerv helyett hazait ennénk, akkor érdemes az ősz beköszönte előtt elrakni némi lecsónak valót. 

Mutatjuk, hogyan történik a lecsó befőzése és eltevése télire:

Télen bizony jól jön az eltett lecsó (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók:

Így készítsd el:

A lecsó elkészítése szinte házanként változik, mindenki egy kicsit máshogy készíti el a sajátját. Van, aki kolbásszal, van, aki szalonnával, megint mások inkább tojással szeretik. Nem szeretnénk igazságot tenni a sokféle ízlés és recept között, viszont érdemes néhány alapvetést betartani. 

Ezeket:

Tudtad?

A lecsó más nemzeteknél is fellelhető, közkedvelt étel. Mutatunk pár példát:

(Via, és via)

Exit mobile version