5 gyors étel krumpliból, amit meg kell kóstolni

Olga | 2022. Szeptember 08.
A krumpli egyre inkább visszatér az asztalunkra az elszállt élelmiszerárak miatt (nem mintha a krumpli ára csökkenne...), úgyhogy hoztunk 5 olyan krumplis receptet, amit érdemes felvenni az otthoni étlapra.

A krumplit szeretjük, bár régebben elterjedt róla, hogy egészségtelen, szerencsére azóta kiderült, hogy ez nem igaz, és nagyon jót teszünk a szervezetünknek, ha rendszeresen fogyasztjuk. Nagyszerű káliumforrás, jó hatással van a vérnyomásra, és még a vesekövesség megelőzésében is hatékony lehet. És persze az sem elhanyagolható szempont, hogy a nagy áremelkedés közben még mindig az olcsóbb ételek közé tartozik, így a pénztárcánk is örülni fog, ha a krumplit beépítjük az étrendünkbe.

Egyszerű tejszínes krumpli

Tejszínes krumpli (Kép: Getty Images)

Hozzávalók:

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy nagy tálban keverjük össze a tejszínt, a sót, a borsot és a kakukkfüvet. Rendezzük el szorosan a burgonyát egy olajjal kikent tepsiben, majd öntsük rá a tejszínes keveréket. Süssük 45-55 percig, amíg a burgonya megpuhul és a teteje enyhén megpirul. Tálalás előtt 10 percig hagyjuk állni, a tetejét megszórjuk petrezselyemmel.

A legjobb krumplileves

A legjobb krumplileves (Kép: Getty Images)

Hozzávalók:

Elkészítése:

Egy nagy serpenyőben lepirítjuk a bacont, majd hozzáadjuk a zöldségeket, krumplit, fűszereket, húslevest és felforraljuk. Kis lángon lefedve főzzük 10-15 percig, amíg a krumpli megpuhul. Közben simára keverjük a lisztet a tejjel és egy merőkanál forró levessel, majd behabarjuk ezzel a levesünket, felforraljuk és kevergetjük, amíg kicsit besűrűsödik. Hozzáadjuk a krémsajtot, keverés mellett megolvasztjuk, majd tálaláskor megszórjuk apróra vágott zöldhagymával.

Sváb krumplisaláta

Sváb krumplisaláta (Kép: Getty Images)

Hozzávalók:

Elkészítése:

Héjában megfőzzük a krumplit nagyjából 20 perc alatt, majd hagyjuk kihűlni teljesen. Amíg hűlnek a krumplik, megpirítjuk a bacont egy nagy serpenyőben, hozzáadjuk a hagymát, majd mehet bele az ecet, amivel két perc alatt összeforraljuk az egészet. Ehhez keverjük az alaplevet, mustárt, sót, borsot, egyet forralunk rajta és kész is van. Ezek után meghámozzuk a főtt krumplit, vékony szeletekre vágjuk és a serpenyőben összekeverjük a szeleteket szósszal és a friss zöldfűszerekkel. Melegen tálaljuk.

Kétszer sült krumpli

Kétszer sült krumpli (Kép: Getty Images)

Hozzávalók:

Elkészítése:

A krumplit héjában megsütjük a sütőben (amíg villával könnyen átszúrható lesz), majd félbevágjuk és kikanalazzuk a belsejét, egy keveset hagyva a héjában. A kikanalazott krumplihoz egy nagy tálban hozzáadjuk a tejszínt, tejet, tejfölt, vajat és ezekkel pürésítjük. A pürénkbe belekeverjük a többi hozzávalót – reszelt sajt, bacon és zöldhagyma –, majd visszatöltjük a krumplikba a keveréket. 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt pirulásig sütjük.

Serpenyős krumpli sok fokhagymával

Serpenyős krumpli kaliforniai paprikával és fokhagymával (Kép: Getty Images)

Hozzávalók:

Elkészítése:

Egy nagy serpenyőben felhevítjük az olajat, beledobjuk a fokhagymagerezdeket, és 10 percig kis lángon pirítjuk kevergetve, hogy megpuhuljon. Hozzáadjuk a felkockázott krumplit, sót és borsot, majd fedő nélkül főzzük 15 percig. Ezek után mehet bele a paprika, amivel még 10 percig pirítjuk, és már tálalhatjuk is.

Forrás: 1, 2

Exit mobile version