Készült már idén francia lecsó otthon? Egyszerű, de villantós ratatouillle recept Dragomán és Nyáry Krisztián után szabadon

Haranghy Orsi | 2022. Szeptember 13.
Dragomán György megnyitotta, Nyáry Krisztián folytatta, és mi sem szívesen maradnánk ki belőle.

„Csináljatok rajzfilm ratatouillle-t. Vagyis confit byaldit. Sokkal könnyebb annál, mint amennyire látványos” – kezdte Dragomán György író a maga stílusában a saját receptjét. Sallangmentesen, sok információval, mégis mesélősen, és egy kicsit mindig erdélyiesen (naná, hogy a ratatouillle-ba is ajánl csombort és lestyánt).

„Adjátok át magatokat az építés-rakosgatás örömének, mikor is legóztatok utoljára?
Nézzétek szeretettel a kész zöldségkígyót, ahogy színesen tekereg a lábosban.
Milyen szép. És még szebb lesz, ha kész lesz. (…)
Ha minden jól megy, két óra múlva a zöldségek már magukba szívták a szószt, a cukkini áttetsző sárgás-borostyánná olvadt, a padlizsánszeletek nedvesen, halványbarnán csillognak, a zöldségkígyó körül halkan gyöngyözik a szaft.”

Dragomán szavai nyomán megjön az olvasó kedve is a sütés-főzéshez. Sütéshez is, hiszen a francia lecsó ebben a formájában, ún. spirális ratatouillle-ként a sütőben nyeri el végleges formáját.

Nyáry Krisztián ezzel a lakonikusan egyszerű poszttal folytatja a francialecsózást: „Dragomán György posztjától kedvet kaptam egy kis sütőben sült ratatouille-ra. Paprika nincs benne, viszont én nemcsak a szószba teszek hagymát, hanem a cukkini-, padlizsán- és paradicsomszeletek közé is csúsztatok egy-egy majdnem átlátszóan keskeny hagymakarikát. 2,5 órát sült.”

Dragomán György pontos mennyiségekkel megadott receptje az év végén megjelenő az új irodalmi szakácskönyvében szerepel majd, ez lesz az Adjuk meg a módját!. Addig mi is megadhatjuk a módját, az nlc receptjével.

Lecsó-mandala / Fotó: Claudia Fernandes / EyeEm, Getty Images

Így lesz isteni a francia rakott lecsó, a ratatouille

Készül a ratatouille / Kép: VICUSCHKA, Getty Images

Vastagabbra vágott zöldségekkel / Kép: VICUSCHKA, Getty Images

Az elegáns küllemű, sütőben sült ratatouille eredetileg a szegények eledele volt

A hétköznapokban a ratatouille-t éppúgy lábasban főzik, mint mi a lecsót otthon. Ez a spirális formában kirakott, sütött változat már egy kis szemet gyönyörködtető extra. Mint oly sok kedvencet, ezt az ételt is a szükség szülte: a Dél-Franciországban élő egykori parasztemberek a maradék zöldségeket főzték össze. A modern francia gasztronómia nagyjai aztán sokat finomítottak a régi, egyszerűen összekevert és összefőzött paraszti ételen. Nagy különbség a magyar bográcsos vagy lábasban készülő lecsókkal szemben, hogy nem zsíron vagy szalonnán indítják, és kolbász sem kerül bele. A magyar lecsótól eltérően a paprika íze sem dominálhat benne, habár az alapszósz tartalmazhat a piros, sárga vagy zöld húsú paprikát (nem tv, hanem kalifornia paprikát). Őrölt pirospaprikának sincsen helye a ratatouille-ban, ahogyan további húsos feltétnek sem.

Főzéshez, sütéshez, aszaláshoz: Lucullus – Tudnivalók a szilvaparadicsomról

A szilvaparadicsom nem paradicsomfajtát, hanem úgynevezett paradicsomfajtasort jelöl. A szilvaparadicsom alá tartozó fajták húsosak, zamatosak, de kevésbé lédúsak. Közkedvelt ezért a feldolgozása, legyen az napon aszalt paradicsom vagy befőzés. Ha nem szeretnénk, hogy a ratatouille-ban szétmálljon a paradicsom, válasszuk ezeket a fajtákat. Néhány ajánlott: Romindo, Plumola, San Marzano, Roma VF, Amish Paste.

Hozzávalók:

Francia lecsó trikolór / Fotó: Whitestorm, Getty Images

Elkészítés:

Exit mobile version