nlc.hu
Gasztro

Hiánycikk lett a hatósági áras tej

Több üzletben is hiánycikk lett a hatósági áras tej

Több boltban sincs árstopos tej, csak a drágább termékekből találni a polcokon.

Az RTL Híradónak többen is arról számoltak be, hogy hiába szeretnének venni árstopos tejet, nem járnak sikerrel az üzletekben, nincsen a hatósági áras termékből, csak a drágábbakból. Pedig amikor a kormány januárban több alapvető élelmiszer mellett a tavaly októberi áron rögzítette a 2,8%-os UHT tej árát, azt is előírta, hogy ugyanannyit kell belőle tartani, mint korábban. A Tej Terméktanács szerint rendelnek is, mert a hazai gyártók augusztus végéig már hetven százalékkal több ilyen tejet adtak el, mint tavaly.

„Elképzelhető, hogy a vásárlói igények olyan magasak, hogy időnként logisztikai fennakadások lehetnek. Egyértelműen az látszik, hogy óriási az igény a fogyasztók részéről, és az is látszódik, hogy ez a tejkategória kannibalizálja más fogyasztói folyadéktej kategóriák eladásait” 
– nyilatkozta Harcz Zoltán, a terméktanács ügyvezető igazgatója.

Egy nő a tejek között válogat a boltban

Fotó: Getty Images

Az RTL Híradója a kormánynál is rákérdezett a tejhelyzetre, például, hogy miért lehet hiány, meddig lesz árstop, és hogy büntettek-e már kereskedelmi egységet azért, mert nem tartottak annyit a hatósági áras termékből, mint kellett volna. Az Agárminisztérium válaszában azt írta, hogy a jelenlegi szabályozás október 1-ig van érvényben, de folyamatosan vizsgálják a helyzetet, többek között azt is, hogy a kereskedők az árstoppal érintett termékeken keletkező veszteséget más termékek árába fogják beépíteni, vagy ha a megfelelő mennyiség nem áll a fogyasztók rendelkezésére.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top