Így lesz álompuha és belül szaftos a szilvás gombóc – A recepthez az egri Macok séfje volt segítségünkre

Haranghy Orsi | 2022. Szeptember 28.
Ha egyetlen ételben kellene kifejezni az őszt, a szilvás gombóc biztos befutó lenne. Gyúrjuk magunk!

Kitörölhetetlen emlék az előregyártott, mirelit gombócoké, habár meg kell jegyezni, hogy némi fahéjas porcukorral azért lecsúszik a fagyasztott bolti is.

A szilvás gombóc azonban megérdemli, és sokszorosan meg is hálálja a kétkezi törődést.

Az elkészítéséhez egy kiváló séfet hívtunk segítségül Egerből. Macsinka János és a Macok Bisztró az elmúlt hetekben nem a legderűsebb hírek kapcsán került a reflektorfénybe, de érdemes leszögezni, hogy az egri vár kapujában található étterem vezetőinek az elkövetkező kemény időszak ellenére sem áll szándékukban az éttermet leépíteni. Ahogyan Macsinka János séf és társtulajdonos fogalmazott: „Akárhogyan is alakulnak a világ dolgai, mi biztosan az utolsók leszünk, akik feladják a szakmájukat, hivatásukat”.

Macsinka János séf a SVÉT rendezvényén / Fotó: Macok Bisztró

De vissza a gombócokhoz.

Ha azt gondolnánk, hogy a szilvás gombócon nincs mit variálni, tévedtünk. Ötletek sorát hoztuk el, amikkel egy kis csavart vihetünk a gombócozásba, elkerülve a műfaj típushibáit. Közel sem előírás, hogy a gumis, kemény és gyakran íztelen tésztagolyók a bennük ácsorgó szilvákkal egy finom ételt alkotnak, viszont néhány trükkel tehetünk az ízek és textúrák összeéréséért.

Mitől lesz lágy a gombócok tésztája?

A válasz egyszerű: krumpligombóc. A nagyrészt krumplit, kisebb részt lisztet tartalmazó elegyből gyúrt tészta a titka, és máris egy nem várt séftippet hozunk be:

Macsinka János nem előfőzi, hanem héjában elősüti a krumplikat. Ezt a trükköt Olaszországban leste el helyi gnocchikészítőktől.

A vízben puhára fővő burgonya ugyanis veszít az ízéből, a sült krumplinak koncentráltabb marad az íze. A séf az egyben sült krumplikat hámozza, majd passzírozza le, így egyszerre lesz kicsit ízesebb és krémesebb a tészta.

A lenti receptben majd látható, 10:3 tehát a krumpli javára, a kevés liszt használata lágyságot ad a tésztának.

Egy rokon étel: az egri Macok Bisztró szilvás nudlija dióval és áfonyával / Fotó: Macok Bisztró

A morzsa is játékterep

„Egy finom vajas morzsával sem tévedhetünk, de ha mandula- vagy diótöretet keverünk a morzsához, az plusz ízt és egy kis haraphatóságot ad neki” – mondja Macsinka János. „Ízben mindkettő jól passzol a szilvás gombóchoz, de az igazi nagy páros a mák.”

Ez ugyanaz az ízvilág, mint a mákos nudlinál, ami szintén egy krumplis gyúrt tésztából készül, és klasszikus párja a szilvalekvár. Itt némi helycserével ugyanarról a kombinációról van szó.

A mákot nem szabad azonban pirítanunk. A diónak és mandulának jól áll, ha kicsit megkapatjuk, de a mák hő hatására megkeseredik. Csak később adjuk a morzsához a cukorral elkevert mákot.

Ami pedig a szilvát illeti:

Ha puha, akár picit túlérett a szilvánk, gombócba vele.

„Az egészen feszes szilvák nem a legjobbak erre a célra, és a keményebb gyümölcs nem is adja ki annyira az ízét a gombócban. Valójában a megpuhult, de még nem romlásnak indult szilvából a legfinomabb a szilvás gombóc. Így lesz egészen krémes és édes a gombócok tölteléke” – tanácsolja a séf, aki arra is ad tippet, hogy mit csináljunk a kevésbé édes szilvával. Mézben vagy cukorban forgassuk meg és süssük elő a gyümölcsöket az ízesebb belsőért.

Ennél jobban is megpiríthatjuk a morzsát / Fotó: achiartistul, Getty Images

További séftippek:

Gourmet tipp: szórjunk egy kis kakukkfüvet a szilvákra.

Szilvás gombóc recept

Alapanyagok:

Hozzávalók kb. 20-22 gombóchoz:

Morzsához:

A tetejére:

Elkészítés:

A leeső részekből gyúrhatunk nudlikat a gombócok mellé / Fotó: hanbr, Getty Images

Exit mobile version