Két év „betegszabadság” után ismét sor került a világ egyik legnagyobb népünnepélyére, amelynek a nevével ellentétben a nagyobbik része szeptemberre esik, idén szeptember 17-től október 3-ig tartott. A müncheni sörmulatságon járva tudni érdemes, hogy a sokat emlegetett Wiesn maga az Oktoberfest. A helyszínéül szolgáló Theresienwiese (Terézia-mező) rövidült Wiesnné a köznyelvben.
Nem telhet el Oktoberfest az évi aktuális árak szemlézése nélkül. Ehhez nem kellett a Covid, a háború és európai energiaválság, minden évben eljön, és már korábban is születtek botrányos blokkok, amiket később aztán magyarázni kellett.
Idén egy korsó fesztiválsör 12,60-13,80 euróba, azaz 5100-5650 forintba került.
Most egy 173,20 eurós számla született – valljuk be, némileg szórakoztató tételekkel. Két fesztivállátogató fogyasztását tartalmazza a kontó, ami a mai 422 forintos középárfolyamon számolva körülbelül 73 ezer forint lett. A biokacsásként elhíresült számlával a német sajtó is foglalkozott, a fesztivál igazgatóját, Clemens Baumgärtnert is „elszámoltatták” miatta.
Mi került ennyibe?
Röviden: három sör és két főétel. Tételesen:
- 2 korsó sör: 25,60 € (Egy korsó 1 literes)
- Wiesnradler 12,80 € (A fesztiválra készülő radler könnyebb, 2,9%-os alkoholtartalmú)
- 2-szer fél biokacsa 106,00 €
- 2 adag knédli 14,40 €
- 2 adag vörös káposzta köret 14,40 €
A számla egy kisebb Oktoberfest-sátorból, az Ammer Hühner- und Entenbraterei helyszínéről származik. A 73 ezres cech kapcsán többen szóvá tették, hogy a közel 45 ezer forintos kacsa árába nem tudott beleférni a köret is. Nem ám valami úri garnírungra gondoljuk, szarvasgombás vargányára mondjuk. Bajor földön járunk, a régi paraszti világ hétköznapi ételei,
a gasztronómia csúcsteljesítményeinek nem nevezhető káposzta és knédli került 12 ezer forintnyi euróba.
A fesztiválkörülmények között feltálalt fél biokacsa is némileg megmosolyogtató tétel – főleg annak, aki látta már késő este a fesztiválon uralkodó állapotokat. Az igen magas alkoholtartalmú sörrel folyó Kánaánról biztosan nem a biotáplálkozás jut először az ember eszébe.
Az Ammer Hühner- und Entenbraterei sátor üzemeltetői azonban más állásponton vannak. Szóvivőjük a sajtó megkeresésére a vállalat irányelveire hivatkozott: „Fenntarthatóság, minőség, regionalitás és mindenekelőtt az ízek – ez vonatkozik a biokacsára épp úgy, mint minden más ajánlatunkra is”. Az idei Oktoberfesten először volt kapható olyan kacsa, amely „teljesen állatbarát nevelésből és szabad tartásból származik” – mondta el a szóvivő. Az illetékes felszolgáló mindezt el is magyarázta annak a vendégnek, akinek a számlája végül felkerült a netre, és már a helyszínen is rákérdezett a kissé elrugaszkodott árképzésre.
A fesztivál igazgatója, Clemens Baumgärtner így kommentálta a biokacsakérdést: „a bioélelmiszereknek megvan a maguk ára, értelemszerűen drágábbak, mint a hagyományos élelmiszerek. Az Oktoberfesten azonban mindig kínálnának hagyományos, azaz nem bio termékeket is, hogy minél többen megengedhessék maguknak a Wiesnt”.
(Kiemelt kép: wundervisuals, Getty Images és Facebook)