nlc.hu
Gasztro
Tegnap este bemutatták az első Michelin Guide Hungary eredményeit

Végre fent vagyunk a gasztrovilágtérképen? Mi a jelentősége a tegnapi Michelin-csillagesőnek és a magyar kalauzmegjelenésnek?

Mi a jelentősége a tegnapi csillagesőnek, amit a Michelin-kalauz magyar megjelenése hozott el a hazai gasztronómiának?

Csütörtök este új lendületet kapott a hazai éttermi elit az első magyar Michelin Guide-megjelenéssel. A  csillagesőben sokak életében évek, évtizedek munkájára érkezett komoly szakmai visszaigazolás a világszerte legerősebb brandnek számító étteremkalauztól. Hogy ez valóban változtat-e hazai viszonyokon és a nemzetközi megítélésünkön, az idő eldönti, de a legfontosabb momentumokat kiemelnénk.

Felkerült a Michelin térképére a vidéki Magyarország is

Idén szintet lépett a magyar vendéglátás minősítése a legendás francia étteremkalauz, a Michelin Guide történetében. 2010 van jelen a kalauz Magyarországon, ez évben kapta meg Gerendai Károly étterme, a Ráday utcai Costes az első hazai Michelin-csillagot. Most viszont először tesztelték és értékelték a kalauz inspektorai nem csak a főváros, hanem egész Magyarország éttermeit.

Két hazai étterem került be egy világklasszis mezőnybe

Míg 1 Michelin-csillagos étteremből több ezer működik világszerte, 2 Michelin-csillagosból csupán néhány száz. A 2 csillagos kategóriát már úgy jelöli a Michelin-kalauz, hogy az utazásunk során megéri a nagyobb kitérőt is az éttermi élmény. (Az igazi elitklub pedig a három csillag, ezeket a luxuséttermeket már igazán unikális séfegyéniségek és éttermi koncepciók határozzák meg.)

A budapesti STAND és a tatai Platán kétcsillagos szintre emelésével nemzetközi viszonylatban is valóban kiemelkedő eredmények születtek.

A Pesti István séf vezette Platán ráadásul az egy csillagos minősítést átugorva azonnal két csillagot kapott, amire még igen kevés példa volt még világszerte.

A két csúcsminősítés mellett ne feledkezzünk meg a két új csillagos érkezőről, a Barna Ádám séf vezette esztergomi 42 és a Rumour by Rácz Jenő egy-egy csillagáról. Gerendai Károly étteremtulajdonosnak most az egyik szeme sírhat, a másik nevethet, a Rumournak ugyanis megérkezett a várva várt csillag, a 2016 óta csillagos belvárosi Costes Downtown viszont szép csendben elveszítette azt.

Ismét van Magyarországnak Bib Gourmand étterme! Miért lényeges ez?

Az ikonikus fehér Michelin Bibendum figurájával jelzett éttermi kategóriában a kiváló ár-érték arányú éttermeket emelik ki. Ide nem kerülhetnek be luxuséttermek, a megfizethetőség is szempont – habár a magyar keresetekhez mérten nem azt jelenti a vendégek számára Bib Gourmand, mint a tőlünk nyugatabbra lévő államokban, de a turizmus szempontjából nagyon is lényeges.

Az igényes gasztronómiára nyitott, éttermet tudatosan választó utazók körében ugyanis igen népszerűek a Bib Gourmand-minősítésű helyek, hiszen míg csillagos éttermekből erősebben szelektálnak, a Bib Gourmand-okból akár többet is meglátogatnak egy idegen desztinációban, ahol iránytűként nagy szerepe van a kalauz ajánlásainak.

A Bib Gourmand tehát jelentős gazdasági segítség egy étterem működéséhez. Akárcsak a csillag megszerzése, az új csillagos éttermek foglalásai ugyanis azonnal hónapokra előre betelnek.

Zöld csillagok és tányéros ajánlások

Idén jelent meg Magyarországon a Michelin Green Star kategória is, a fenntarthatóságot, a lokális és szezonális alapanyag-beszerzéséket, a környezettudatos működést értékelő minősítés. Habár jelenleg bizonyára nem mozgat meg tömegeket egy étterem „zöld” működése, hiszen elsősorban jót enni szeretne a vendég, illetve trendi, menő helyekre szeretne járni a Michelin-értékeléseket számon tartó közönség. A törekvés persze mindenképpen üdvözlendő.

A Michelin Plate, azaz a tányérral jelzett ajánlások rendkívül heterogének. Így van ez világszerte. A luxusszálloda éttermét egy kategóriában értelmezni a sörbárral, a topkategóriás pincészet elegáns boréttermével és a legprogresszívebb, kísérletező hazai fine dining gasztroműhelyekkel vegyes képet mutat, de nyilvánvalóan nem sok étterem van, aki ne köszönné meg a Michelin-ajánlást.

Sokakban óriási hiányérzet, hogy az őriszentpéteri Pajta, a budapesti Laurel, MÁK és Arany Kaviár nem érdemelt ki idén csillagot, de jövőre is lesz év és Michelin-változások.

Gratulálunk minden díjazottnak!

Michelin Guide Gála Budapesten 2022. november 3-án

A Michelin Guide Gála színpada Budapesten 2022. november 3-án este / Fotó: MTI/Balogh Zoltán

2 Michelin-csillagos éttermek Magyarországon

**STAND (Budapest) – 2. csillag érkezett!

**Platán Gourmet (Tata) – ÚJ CSILLAGOS

Belga kávéfőző a Platán Gourmet-ban

Különleges tálalás a Platán Gourmet-ban: a consommét (tisztított erőlevest) belga kávéfőzővel, szarvasgombás füsttel szervírozzák / Fotó: Platán Gourmet

1 Michelin-csillagos éttermek Magyarországon

*42 (Esztergom) – ÚJ CSILLAG

*Babel (Budapest)

*Borkonyha (Budapest)

*Costes (Budapest)

*Essencia (Budapest)

*Rumour by Rácz Jenő (Budapest) – ÚJ CSILLAG

*Salt (Budapest)

A budapesti Salt étterem látványkonyhája

Az 1 Michelin-csillagos + zöldcsillagos budapesti Salt étterem látványkonyhája felül a fermentált élelmiszerekkel / Fotó: Salt

A fenntarthatóságért díjazott zöld csillagos éttermek Magyarországon::

Almalomb (Hosszúhetény)

Graefl Major Kétútköz (Poroszló)

Onyx Műhely (Budapest)

Salt (Budapest)

Almalomb étterem, Hosszúhetény

A fenntarthatóságért járó zöld csillagot kiérdemlő Almalomb étterem enteriőrje / Fotó: Almalomb

Bib Gourmand-minősítésű éttermek Magyarországon:

Anyukám Mondta (Encs)

Casa Christa (Balatonszőlős)

Kistücsök (Balatonszemes)

Macok (Eger)

Mór24 (Balatonfüred)

Sparhelt (Balatonfüred)

Különdíjak:

A legjobb szerviz díja: Kvaszniczáné Marjai Flóra és Kvasznicza Ferenc, Pajta, Őriszentpéter
Sommelier-díj: Langó Tamás, a turai Botanique Kastélyban található Clarisse étterem
Ifjú Séf-díj: Mizsei János (Mák étterem, Budapest)

A Michelin Guide tányér-jelöléssel ajánlott éttermek (Tányér):

67 Sigma, Székesfehérvár
84 Bisztró, Kapolcs
A Konyhám Stúdió 365, Fonyód
Alabárdos, Szeged
Alkimista Kulináris Műhely, Szeged
Almalomb, Hosszúhetény
Arany Kaviár, Budapest
Avalon, Miskolc
Clarisse, Tura
Costes Downtown, Budapest
Felix Kitchen & Bar, Budapest
Füge, Tihany
Graefl Major Kétútköz, Poroszló
Hoppá! Bistro, Budapest
Horgonyzó Kisvendéglő, Tiszalök
Hosszú Tányér, Hosszúhetény
Ikon, Debrecen
Kővirág, Köveskál
Kreinbacher Birtok, Somlóvásárhely
Lamareda, Győr
Laurel, Budapest
Lokal47, Kéthely
Mák, Budapest
Morzsa, Pécs
Natura Hill, Zebegény
Neked Főztem, Zánka
Nobu Budapest, Budapest
Onyx Műhely, Budapest
Öreg Prés, Mór
Pajta, Őriszentpéter
Pasztell, Budapest
Platán Bisztró, Tata
Rézmozsár, Kiskunhalas
Rókusfalvy Fogadó, Etyek
Rutin, Budaörs
Sauska 48, Villány
Spago by Wolfgang Puck, Budapest
St. Andrea, Budapest
Stand25 Bisztró, Budapest
Textúra, Budapest
Tihanyi Vinarius, Tihany
Umo, Budapest
Végállomás Bistro&Wine, Miskolc
Víg Molnár Csárda, Csopak
Villa Kabala, Szigliget
Zelna Borbár és Vinotéka, Balatonfüred
Zip’s, Miskolc

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top