nlc.hu
Gasztro

KFC csirke fűszerezése

Ez lehet a KFC szupertitkos receptje

Úgy látszik, hogy véletlenül kiszivárogtatták a féltve őrzött csirkeszárny receptjüket…

Megvan az az érzés, amikor képernyőfotót készítesz egy beszélgetésről, majd elküldöd a legjobb barátnődnek, hogy jól kibeszéljétek az illetőt… de rájössz, hogy véletlenül a lefényképezett beszélgetésbe ment a fotó? Nos, nagyjából így érezhetett Joe Ledington. A férfi nagybátyja ugyanis nem más, mint Harland Sanders, a KFC csirkeszárnyai eredeti receptjének megalkotója. Ez a bizonyos Eredeti Recept (igen így, nagy kezdőbetűvel) pedig az étteremlánc legféltveőrzöttebb titka – a KFC marketingjének elengedhetetlen része, aminek a hálózat hatalmas jelentőséget tulajdonít. Egyszer még egy párt is bepereltek, akik azt állították, hogy megtalálták az Eredeti Receptet.

Visszatérve Ledingtonhoz: a férfi néhány évvel ezelőtt a Chicago Tribune újságírójával, Jay Jonesszal beszélgetett a Kentucky állambeli Harland Sanders Kávézó és Múzeumban, ahová egy családi emlékkönyvet is elvitt. A könyvet lapozgatva felidézte az emlékeit a nagybátyjával, majd mikor a nagynénje végrendeletéhez ért, Jones valami nagyon érdekeset fedezett fel.

A végrendelet hátulján egy kézzel írt szösszenetet, ami nagyon is egy receptre hajazott. Így hát az újságíró megkérdezte Ledingtont, hogy ez AZ A recept-e.

„Ez az eredeti 11 fűszer, amiket annyira kéne titkolni”

 

– hangzott a válasz (bár a férfi nem sokra rá gyorsan visszakozott). Nem csak Ledington igyekezett tagadni a KFC receptjének felfedését, hanem a cég anyavállalata, a Yum! Brands is, akik azt nyilatkozták: „Az évek során rengetegen próbálták kitalálni a titkos receptet, sőt számos alkalommal állították, hogy sikerrel is jártak. De eddig még senkinek nem volt igaza.”

Jonesnak természetesen ki kellett próbálnia a fűszerezést a Tribune tesztkonyhájában – az eredmény pedig meglepő lett. Az ízpróbán résztvevőknek ugyanis a végrendeleten talált összetevők alapján készített csirkeszárny még a KFC sajátjánál is jobban ízlett. És mikor hozzáadtak némi MSG-t (azaz nátrium-glutamátot, ami az egyik legáltalánosabban alkalmazott élelmiszer-adalékanyag), akkor pontosan ugyanolyan lett az eredmény, mint amilyet az étteremlánc árul.

KFC csirke fűszerek

Fotó: Michael Tercha/Chicago Tribune/Tribune News Service via Getty Images

Felcsigázott a sztori? Mutatjuk a receptet!

11 fűszer – 2 bögre liszttel keverve

  • 2/3 teáskanál só
  • 1/2 teáskanál  kakukkfű
  • 1/2 teáskanál  bazsalikom
  • 1/3 teáskanál  oregánó
  •  1 teáskanál  zellersó
  •  1 teáskanál  fekete bors
  •  1 teáskanál  szárított mustár
  •  4 teáskanál  paprika
  •  2 teáskanál  fokhagymás só
  •  1 teáskanál  őrölt gyömbér
  •  3 teáskanál  fehér bors

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top