Meghosszabbítaná a kormány az élelmiszerárstopot

nlc | 2022. December 09.
Egyes források szerint komoly esély van arra, hogy egészen húsvétig megtartsa az árstopot a kormány.

A Portfolio értesült először arról, hogy a december végéig érvényben lévő élelmiszerárak befagyasztását a kormány jövő húsvétig, azaz április elejéig fenntartaná. A lap információi szerint a legutóbbi kormánygyűlésen már tárgyaltak a témáról, és az árstop hatalmas támogatottságot élvezett, így minden esély megvan rá, hogy valóban kiterjesztik az érvényességi idejét.  

Emellett a forrás azt is elárulta, hogy nagyobb büntetéseket és szigorúbb ellenőrzéseket is kilátásba helyeznének az egyre drasztikusabb mértékeket öltő élelmiszerhiányos termékek körében. A helyzetet nem könnyíti meg, hogy a kereslet egyre nagyobb, de ezzel nem nő egyenes arányban a kínálat, és a kereskedőknek sem érdekük többet eladni.

A Portfolio szerint a jelek arra utalnak, egyre inkább előtérbe kerülnek az import cikkek, amik viszont a magyar termékek háttérbe szorulását vetítik elő a kiskereskedelmi láncok gyakorlatában, ez pedig a teljes ellátási láncra nézve hatalmas veszélyt jelent. Ráadásul a hosszabbítással még inkább megnövekszik az inflációs pálya, mert a befagyasztott árú termékek veszteségét más termékekre fogják áthárítani, ezek azonban nem fognak csökkenni akkor sem, ha az árstop megszűnik. 

A Portfolio úgy tudja, az árstop fenntartásával a kormány célja, hogy kiűzzön egyes kiskereskedelmi multikat az országból, de jelenleg a kisboltok szenvedik el a legnagyobb csapást, csak az év első felében kétezer kiskereskedelmi egység volt kénytelen bezárni, mert nem tudott lépést tartani az áremelkedéssel, árstoppal és az energiaválsággal. 

Exit mobile version