nlc.hu
Gasztro

Nagy István: Csökkenhet az élelmiszerek ára

Április végével tényleg megszűnhet az élelmiszerár-sapka

Nagy István agrárminiszter szerint az élelmiszerár-infláció csúcsán már túl vagyunk.
bolt

Ahogy arról mi is beszámoltunk, folyamatosan növekszik az élelmiszerek ára, még tavaly decemberhez képest is közel 25 százalékkal nőtt az élelmiszerinfláció: a vállalatok szerint a drasztikus áremelkedés hátterében a kormány által bevezetett élelmiszerár-stop áll, sőt a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség is azt kérte, hogy vezessék ki minél hamarabb.

Ennek ellenére tavaly év végén az Agrárminisztérium bejelentette, hogy továbbra is fenntartják az intézkedést. Ekkor Nagy István miniszter arról beszélt, hogy az elhúzódó ukrajnai háború és az elhibázott brüsszeli intézkedések következtében kialakult szankciós infláció miatt a kormány úgy döntött, hogy 2023. április végéig meghosszabbítja az élelmiszerárstopot.

Most a miniszter a napi.hu riporterének nyilatkozva elmondta, hogy az ország már túl van az élelmiszerár-infláció csúcsán és a jövőben a termékek árának csökkenése várható – amennyiben ez bekövetkezik, nem lesz szükség arra, hogy májusban is folytatódjon a mesterséges árstop.

„Az élelmiszerek drágulásának mértéke következő hónapokban nagy valószínűséggel mérséklődik. Ezt a piaci folyamatok is előrevetítik. Az élelmiszerár-infláció hamarosan túl lehet csúcson, az üzletekben már vannak olyan termékek, amiknek már most csökkent az ára” – mondta Nagy István, hozzátéve, hogy ez a folyamat megteremtheti az árrögzítés megszüntetésének lehetőségét úgy, hogy a kivezetéssel kialakuló piaci árak ne okozzanak már komoly költségnövekedést a lakosságnak. 

A miniszter ugyanakkor kifejtette, hogy arra, hogy korábban megszüntessék az ársapkát, nincs sok esély: „Jelenleg nem tervezzük előrébb hozni a szabályozás kivezetését, és a piac is erre a dátumra készül” – mondta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top