nlc.hu
Gasztro

Még nem döntött a kormány az árstopról

Gulyás Gergely elmondta, mi lesz az árstop sorsa

Egyelőre nem döntött az árstopokról a kormány, de legkésőbb a jövő héten erre is sor kerül.

Az országgyűlési választás utáni első kormányinfót tartotta meg csütörtökön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki beszélt az árstopokról is.

Gulyás közölte, hogy a kormány dönt majd, hogy mi legyen az árstopokkal, amelyek szerinte beváltak, és jelentősen mérsékelték az inflációt. Mint mondta, a befagyasztott árak nélkül 13 százalék lenne a jelenleg 8,6 százalékos infláció.

Megjegyezte: az inflációt illetően Magyarország a középmezőnyben áll, a magyar szám nagyjából megegyezik az Egyesült Államok értékével. A Magyar Nemzeti Bank szerint augusztusban-szeptemberben kezdődhet meg az infláció csökkenése.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. április 21-én

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. április 21-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Gulyás Gergely később kérdésre válaszolva elmondta, hogy

legkésőbb jövő héten döntenek az élelmiszerárstopról,

és mindegyikről külön döntést hoznak majd. Azt értékelik majd, hogy a maximált árak milyen hatással vannak a szektor bevételeire, nyereségére, a nemzetgazdaságra. Hozzátette, hogy elsősorban nem a gazdasági növekedés mértékétől függ a döntés, ami majd megszületik.

A kormányinfón Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a járványhelyzet miatt bevezetett veszélyhelyzet május 31-én megszűnik. Ám mivel a szomszédban zajló háború miatt is fontos, hogy az országnak cselekvőképes kormánya legyen – tette hozzá –, kezdeményezik a veszélyhelyzet tényállásának kiegészítését a humanitárius katasztrófa, illetve a szomszédos országban zajló háborús konfliktus esetével. Gulyás szerint remélhetőleg nem kell majd élni ezzel az eszközzel, de meg kell teremteni a lehetőségét.

(nlc/MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top