nlc.hu
Gasztro

Élelmiszerárstop meghosszabbítása húsvétig

Meghosszabbítaná a kormány az élelmiszerárstopot

Egyes források szerint komoly esély van arra, hogy egészen húsvétig megtartsa az árstopot a kormány.
Árstop

A Portfolio értesült először arról, hogy a december végéig érvényben lévő élelmiszerárak befagyasztását a kormány jövő húsvétig, azaz április elejéig fenntartaná. A lap információi szerint a legutóbbi kormánygyűlésen már tárgyaltak a témáról, és az árstop hatalmas támogatottságot élvezett, így minden esély megvan rá, hogy valóban kiterjesztik az érvényességi idejét.  

Emellett a forrás azt is elárulta, hogy nagyobb büntetéseket és szigorúbb ellenőrzéseket is kilátásba helyeznének az egyre drasztikusabb mértékeket öltő élelmiszerhiányos termékek körében. A helyzetet nem könnyíti meg, hogy a kereslet egyre nagyobb, de ezzel nem nő egyenes arányban a kínálat, és a kereskedőknek sem érdekük többet eladni.

A Portfolio szerint a jelek arra utalnak, egyre inkább előtérbe kerülnek az import cikkek, amik viszont a magyar termékek háttérbe szorulását vetítik elő a kiskereskedelmi láncok gyakorlatában, ez pedig a teljes ellátási láncra nézve hatalmas veszélyt jelent. Ráadásul a hosszabbítással még inkább megnövekszik az inflációs pálya, mert a befagyasztott árú termékek veszteségét más termékekre fogják áthárítani, ezek azonban nem fognak csökkenni akkor sem, ha az árstop megszűnik. 

A Portfolio úgy tudja, az árstop fenntartásával a kormány célja, hogy kiűzzön egyes kiskereskedelmi multikat az országból, de jelenleg a kisboltok szenvedik el a legnagyobb csapást, csak az év első felében kétezer kiskereskedelmi egység volt kénytelen bezárni, mert nem tudott lépést tartani az áremelkedéssel, árstoppal és az energiaválsággal. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top