nlc.hu
Aktuális

Kudarc az árstop, a kivezetését kérik

Kudarcot vallott az árstop, a kivezetését kéri a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség

A tavalyi évben 4000 üzlet zárt be országosan nagyrészt az élelmiszerárstop terhének következtében. Az infláció ugyanakkor nem mérséklődött, így a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség szerint eljött az ideje a kivezetésének.

Az élelmiszerárstop kivezetésére kéri a kormányt a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség, ugyanis a szabályozás nagyon nehéz helyzetbe sodorta a boltokat, főképp a vidéken működő kis és családi vállalkozások kerültek bajba. Tavaly 4000 üzlet zárt be, és erre nagy hatással volt az árstop okozta veszteség is. Az intézkedés szerint számos terméket a 2021. október 15-i árakon kell árulniuk, ami a mai infláció és energiaárak mellett egyre nagyobb anyagi veszteséget kényszerít a vállalkozásokra – írja az ATV.

Nagyon komoly kezdeményező tárgyalásokat szeretnénk a kormánnyal e tekintetben, a döntéshozókkal elérni, mert nem tartható már április 30-ig sem ez a nyomás, ez a veszteség. Úgy gondoljuk, hogy miután nem ért célt maga az intézkedés, nem mérsékelte az inflációt az élelmiszerek tekintetében, kérjük a kormányt, hogy ezt a lehető legrövidebb időn belül vezesse ki

– fogalmazott Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

burgonya

Nagy terhet rónak a boltokra az árstopos termékek (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója elmondta, hogy az is nehezíti a boltok helyzetét, hogy az árstopos termékekre egyre nagyobb az igény, ami növeli az üzletek veszteségét, és nehezen fogják bírni ezt a terhet április végéig.

Az árstop bevezetésének az elején nem is volt olyan nagy mértékű ez a nyomás, de ahogy gyakorlatilag telnek-múlnak a hónapok, egyre nagyobb az igénytöbblet. Ahogy említettem, ez teljesen érthető, hiszen ezeknek az árucikkeknek a fogyasztói ára rögzített elég régóta.

Mivel a nagy üzletláncok a sokezer termékükön szét tudják szórni a veszteségüket, a kisboltok ezt nem igazán tudják megtenni, így komoly bajba kerülnek. Mivel 2023-ban az infláció továbbra is rendkívül magas lesz, a boltok vesztesége nőni fog, így a boltbezárások is folytatódnak. Hacsak a kormány nem szünteti meg az intézkedést.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top