nlc.hu
Aktuális

Az élelmiszerárstop sorsa

Kiszivárgott, mi lesz az élelmiszerárstoppal

Már ma kiderül, marad-e az árstop.

Közeleg a június 30-i határidő, de várhatóan nem kell tovább várni: szerdán kiderül, megy vagy marad az élelmiszerárstop. Az Index úgy tudja, a kérdés már a kormányülés előtt eldőlt.

A lap értesülése szerint meghosszabbítják az élelmiszerárstopot, vagyis július 1-től is hatósági áron juthatunk hozzá az érintett alapvető élelmiszerekhez.

Bár sokan arra számítottak, hogy a kötelező bolti akciózás június 1-jei, illetve az online árfigyelő rendszer július 1-jei bevezetése együttesen kiválthatja a tavaly február óta velünk élő élelmiszerárstopot, a június 30-i határidő azonban nem jelenti az intézkedés végét. Az árstopok azért maradnak, mert a KSH májusi adatai szerint az infláció csökkenése ellenére a fogyasztói árindex még mindig 21,5 százalékos, 

az élelmiszerdrágulás üteme 33,5 százalékos.

 

Például a kenyér ára is 52,7, a tejtermékeké 51,3 százalékkal ment feljebb a tavaly májusi árhoz képest.

Az Index információja szerint a kormánytagok egyetértenek abban, hogy az árstopnak maradnia kell, kérdés azonban, hogy meddig.  Ez jelenthet plusz egy-két-három hónapos meghosszabbítást is.

Ennek megfelelően az árszabályozás július 1-től is érvényben marad, s az eddigieknek megfelelően az alábbi termékekre terjed ki, melyeknek ára nem lehet magasabb a 2022. szeptember 30. napi árnál:

  • kristálycukor
  • búzafinomliszt (BL 55)
  • finomított napraforgó-étolaj
  • házi sertéscomb
  • csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég
    ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% zsírtartalmú tehéntej
    (ezen termékek ára nem lehet magasabb a 2021. október 15. napi árnál)
  • tyúktojás
  • étkezési burgonya, az újburgonya kivételével
Élelmiszerárstop - Tojás és burgonya

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top