nlc.hu
Gasztro

Tojás ára húsvétkor

Ennyibe kerül a tojás húsvétkor, de vajon lesz elég a boltokban?

A tojás tavaly óta 80 százalékot drágult.

Húsvétra az árstop miattt kiszámítható szinten, 90 forint körül alakulhat a tojás fogyasztói átlagára. Hiányra nem számítanak a piac szereplői, de a bevásárlással nem érdemes az utolsó napokig várni – derül ki az Agroinform.hu elemzéséből. 

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének (Tojásszövetség) alelnöke, Pákozd Gergely a portálnak elmondta, nem számítanak ellátási problémákra a következő hetekben.

Ugyanakkor azt javasolják vásárlóknak, ne az utolsó pillanatra hagyják a bevásárlást, mert egy nagyobb roham az adott napra okozhat pillanatnyi hiányt. 

A 2022. november 9-én a tojásra is kiterjesztett élelmiszerárstop hatására a termék átlagára az elmúlt hónapokban 90 forint körüli szintre állt be. Mivel az árstop április 30-ig biztosan érvényben lesz, a húsvéti időszakban is erre az árszintre számíthatunk.

A 90 forintos árszint éves szinten 80 százalék körüli drágulást jelent, hiszen tavaly húsvét környékén 50 forint körül mozgott a fogyasztói átlagár. A jelentős áremelkedést a termelés költségeinek jelentős megugrása okozta.

Az árstop eltörlése után azonban a duplájára is drágulhatnak a termékek.

Tojások tartóban

Hangulatok (Fotó: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top