nlc.hu
Gasztro

A kókuszreszelék imádnivaló édességalap: 5 könnyű recept kókusszal

A kókuszreszelék még mindig olcsó! Az év 5 kókuszos kedvence, amit még idén el kell készíteni

Hoztunk kókuszos retró kedvencet, egy népszerű bolti édesség házi verzióját, bármikor bevethető kekszet és keverttésztás süteményt, és egy pudingot is. Kókuszra fel!

Kevés alapanyagról mondható el, hogy még mindig megfizethető – a kókuszreszelék egy közülük. Az igazi kókusz adta élményt persze a kókuszdióban keressük, de egy külön mutatvány a kókuszdió feltörése és a kókuszhús kinyerése. Maradjunk most a kényelmes megoldásnál: egy zacskó kókuszreszelék, és jöhet a kókuszos boldogság!

A kókuszos-mandulás keksz, aminek jól tegyük el a receptjét

Csak néhány hozzávaló, és meg is pakolhatjuk a karácsonykor előkerülő kekszes-sütis fémdobozokat. Nem kell órákat bíbelődnünk vele, ráadásul gluténmentes is. Összetevőiben hasonlít a macaronra, de a macerás francia süteménnyel ellentétben ez tényleg egy kényelmes recept.

Csokis kókuszos sütemények

A recept nem tartalmaz csokimázat, de olvaszthatunk, és csíkozhatunk rá csokit / Fotó: annick vanderschelden photography, Getty Images

Hozzávalók:

  • 12 dkg őrölt mandula
  • 2 evőkanál mandulaliszt
  • 5 dkg kókuszreszelék
  • 18 dkg porcukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 3 tojásfehérje
  • 1 csipet só

Elkészítése:

  • A mandulát tegyük aprítógépbe, és zúzzuk egészen finomra.
  • Ezután keverjük össze a mandulaliszttel, a kókusszal, a porcukorral és a fahéjjal.
  • Egy másik tálban a tojásfehérjéket egy csipet sóval verjük kemény habbá.
  • Ha ezzel megvagyunk, a mandulás lisztet adjuk hozzá a tojáshabhoz, de óvatosan keverve, hogy ne törjük össze a habot.
  • Ezután fogjunk egy habzsákot, és nyomjunk apró köröket a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Arra ügyeljünk, hogy minimum 4 centit hagyjunk a sütik között.
  • 20 percig hagyjuk állni a sütit, majd 160 C fokos sütőben süssük meg, körülbelül 20 perc alatt.

Elegancia hófehérben: házi Raffaello – kicsit másképp

Ne pont arra az élményre számítsunk, mint a bolti Raffaello (vagy Ferrero Rocher) esetében, tehát nem egy szilárd golyóban van massza, abban pedig egy mandula/mogyoró. Az összes összetevőt egy golyóvá formázzuk, majd kifagyasztjuk, így elkészíthető otthon is könnyen a fehér kókuszgolyó.

Házi Raffaello kókuszgolyók

Fotó: Svetlana Monyakova, Getty Images

Hozzávalók:

  • 150 ml tejszín
  • 100 g fehér csokoládé
  • 100 g kókuszreszelék
  • 80 g darált babapiskóta
  • 3 evőkanál tejpor vagy kókusztejpor vagy kb. 180 ml tej vagy kókusztej
  • 80 g darált babapiskóta
  • fél kiskanál őrölt kardamom (elhagyható, de ettől kicsit pikánsabb lesz)
  • kókuszreszelék a hempergetéshez

Elkészítése:

  • A tejszínt alacsony hőfokon forraljuk fel, majd tördeljük bele a fehér csokit. Keverjük csomómentesre, és tegyük félre hűlni.
  • Amikor már langyos a massza, robotgéppel dolgozzuk könnyű, krémes állagúra.
  • Szórjuk bele a kókuszreszeléket, adjuk hozzá a darált babapiskótát és a kardamomot. Keverjük el, és tegyük a mélyhűtőbe fél órára.
  • Amikor gyúrható állagúra dermedt, formázzunk belőle diónyi golyókat, és hempergessük meg a kókuszreszelékben vagy a szeletelt mandulában.

Retró kókuszkocka – nem menzás minőségben

Így éleszthetünk fel egy gyerekkori emléket igazán méltó módon. A forma és az elgondolás marad, de az anno gyakran kissé száraz kockákkal vagy épp vízízű csokimázzal leszámolhatunk. Készítsük el jó minőségű csokival, teljes tejjel, aroma helyett igazi rummal, és egy szó szerint minden ízében megújult kókuszkockát kapunk.

Kókuszkocka

A kókuszkockának nem kell íztelennek lennie, mint a menzán / Fotó: MicrostockBA, Getty Images

Hozzávalók a tésztához:

  • 25 dkg porcukor
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál méz
  • 6 dkg vaj
  • 30 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 2-3 dl tej (fokozatosan adagoljuk hozzá)

Hozzávalók a csokibevonathoz:

  • 25 dkg porcukor
  • 3 evőkanál rum
  • 10 dkg vaj
  • 2 dkg kakaópor
  • 1,5-2 dl tej
  • 20 dkg kókuszreszelék

Elkészítése:

  • A vajat, a porcukrot, az egész tojást és a mézet habosra keverjük, hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és a 2-3 dl tejet (attól függően, a liszt mennyi tejet vesz fel).
  • A masszát alaposan kizsírozott, lisztezett tepsiben sütjük ki.
  • A csokiszószhoz a porcukrot, a vajat, a kakaót, a tejet és a rumot kis lábasban megmelegítjük, és ebbe mártjuk a kis kockákra vágott sütit, majd a kókuszreszelékben megforgatjuk.
  • Ünnepi alkalmakra készíthetjük csillag vagy hold formával is!

A világ legegyszerűbb kókuszos házi csokipudingja – pudingpor nélkül

Ennél kevésbé faksznis pudingreceptet keresve sem találnánk. Nem kell bele pudingpor, fixáló, rengeteg tojás és banán sem (a vegánok szívesen készítik ugyanis banán alapon a pudingot). Igazi mentőötlet, ha kifogytunk az édességekből vagy nem várt vendég érkezik.

Kókuszos csokipuding

Ízlés szerint mehet kókuszreszelék a pudingba és a pudingra is / Fotó: Gokcemim, Getty Images

Hozzávalók 2-3 adaghoz:

• 1 db tojás
• 2 dl (hab)tejszín
• 1-2 evőkanál méz vagy más édesítő
• 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
• 3 kocka étcsokoládé
• 3 evőkanál kókuszreszelék

Elkészítése:

  • A tojást enyhén felverjük, hozzáadjuk a tejszínt, a mézet, majd beleszórjuk a kakaóport, és csomómentesre keverjük.
  • Egy kis lábasban közepes lángon melegíteni kezdjük. Kb. 5 perc elteltével belereszeljük a csokoládét.
  • Hozzáadjuk a kókuszreszeléket, elkeverjük, és további kb. 5-7 perc alatt sűrűre főzzük.
  • Még melegen kis poharakba adagoljuk és hűlni hagyjuk, majd tálalás előtt kókuszreszelékkel szórjuk meg.

Kókuszos-csokis márványsütemény

Egy egyszerű keverttésztás recept. Egy kis pluszt azzal viszünk bele, hogy két alaptészta készül, egy kókuszos és egy kakaós, amit egymásba keverve kész is a márványos textúra. Adventi, karácsonyi reggeleken, uzsonnákon jól jöhet, akár tejes kávéba, kakaóba mártogatva. 

Márványos tésztájú sütemény

Sok kakaóval és csokival / Fotó: Samere Fahim Photography, Getty Images

Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához:

A csokis tésztához:
• 1 db tojás
• 5 dkg cukor
• fél dl étolaj
• 3 evőkanál tej
• 2 evőkanál liszt
• fél mokkáskanálnyi sütőpor
• 1 evőkanál kakaópor
• 5 dkg étcsokoládé
  
A kókuszos tésztához:
• 1 db tojás
• 2 teáskanál vaníliás cukor
• 5 dkg kristálycukor
• 10 dkg natúr joghurt
• 6,5 dkg kókuszreszelék

Elkészítése:

  • Először elkészítjük a kókuszos tésztát. A tojást kikeverjük a cukrokkal, majd hozzáadjuk a natúr joghurtot és a kókuszreszeléket, és összekeverjük. Ha kész, félretesszük.
  • A csokoládés tésztához a tojást felverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az étolajat és a tejet, összekeverjük, majd beleszitáljuk a lisztet és hozzáadjuk a sütőport és a kakaóport is. Elkeverjük, majd végül belereszeljük az étcsokoládét, és azt is elkeverjük.
  • A csokis masszát sütőpapírral bélelt 18 cm átmérőjű tortaformába öntjük, majd a tetejére rákanalazzuk a kókuszos krémet, és kanállal kicsit átkeverjük, hogy márványos legyen a tészta.
  • 180 C fokos sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top