Többféle okból kereshet valaki úgynevezett „mentes” süteményeket. Az ételallergiák és -intoleranciák gyakran kéz a kézben járnak, egyes érzékenységek pedig keresztallergiákat is okozhatnak. Önmagában is kihívás, ha valaki glutén-, laktóz- vagy cukormentes diétát folytat a család, de egyre több a vegán is – akik nem egészségügyi, hanem elvi, etikai okokból nem fogyasztanak állati eredetű termékeket.
Ha ilyen igény merül fel, nehezítő tényező, hogy a liszt, tojás, cukor, tej alapvető hozzávaló az édességekben. Az újkori igényre egyre felkészültebben reagálnak ugyanakkor az élelmiszergyártók és a cukrászdák is, ezért szétnéztünk a kínálatukban.
A „mentes” bejglik kilónkénti ára körülbelül 8000 forintnál indul,
a Jókenyérnél közel 8000 forint, az ALL IN paleo-vegán bejglijének kilója kerekítve 9000 forint, a Tibidabo gluténmentes bejglijének kilója már 10 ezer forint (9975 Ft).
Míg az ALL IN mentes bejglijének lisztje mandulából, kókuszból és kölesből készül, a Tibidabo köleslisztből, bambuszrostliszt, útifűmaghéjliszt és tápiókaliszt keverékéből dolgozik.
A kilónként 28 ezer és 33 ezer forintos bejgliár
A magyar Csinta nyers vegán bejglije már egy másik ligában játszik. A karácsonyi sütemény kilónkénti ára 27.950 forint. Hogy mi tartalmaz a cukor, glutén, tojás, szója, tej és tejtermék nélkül készült, úgynevezett „mindenmentes” édesség?
Az összetevői alma, dió, tahini (szezámmagpaszta), agavé szirup, gyömbér, citromlé és fűszerek. Tény, hogy nem E-betűs számokkal van tele az összetevők listáján, hanem csupa igazi hozzávalóból sütik.
A pécsi NaTuri nyers vegán, „mindenmentes” bejglijének ára még ennél is tovább lő. A 150 grammos bejglijük 4990 forintba kerül, ami azt jelenti, hogy a kilónkénti ára 33 ezer forint körül alakul. Mint mondják, „egyedi karácsonyi bejglink glutén-, cukor-, laktóz-, tej-, tojás-, szója- és élesztőmentesen készül, csak darabolással, turmixolással és hűtéssel, így a gyümölcsökben lévő ízek, színek és a gyümölcsök beltartalma sem sérül. A tésztája a bejglinek egy aszalt gyümölcslap, ebbe tekerjük be a különleges mákos/dió/gesztenyés tölteléket”.