nlc.hu
Gasztro

Időbarát receptek az instáról.

Instant ételek, nem a zacskós fajtából: ezekből az Instagram gasztro-oldalakból élek

Ha szeretsz főzni, kipróbálni új ízeket, de nincs sok időd, akkor érdemes kattintanod, mert olyan Instagram oldalakat gyűjtöttem össze, amelyeken gyorsan elkészíthető, változatos – és többnyire egészséges – recepteket találunk. Minden profilról kipróbáltam egy-egy ételt, így nagy biztonsággal mondhatom, hogy a legtöbb ajánlott finomság tényleg gyorsan elkészül, és olyan alapanyagok szükségesek hozzá, amiket a legtöbb nagyobb élelmiszerüzletben vagy piacon megtalálsz.

Gyerekkoromból bőven akadnak emlékek közös sütésekről- főzésekről, családi vonás, hogy a legtöbbünk egész jól tud kotyvasztani, bár az is igaz ránk, hogy egyikünk sem az a típus, aki szeret órákon keresztül egy adott fogás eltöltésével tölteni. 

Nekem mondjuk időm sem lenne erre, de szerencsére bőven akadnak olyan recepteket, amelyek fél, maximum egy óra alatt elkészülnek. Az instán már izmos gyűjteményem van különféle gasztrós accountokból, kimondottan azokból, amelyek gyors és viszonylag könnyű recepteket ajánlanak. Mivel nagyon ritkán eszem húst, vagyis flexitariánus vagyok, (csak mondom: a gasztronómiai szakértők ezt találják a legoptimálisabbnak), ezért főleg zöldséges témákat keresek, de olykor húsos recepteket is elmentek a virtuális repertoárba. A magyar konyha nem különösen hoz lázba, annál inkább rajongok a közel-keleti, az észak-afrikai, vagy az ázsiai ízek iránt, és úgy alapvetően jellemző rám, hogy szeretek új ételeket otthon kipróbálni. 

Közel-keleti ízek pár perc alatt

Így találtam rá a jelenleg legnagyobb favoritomra, John-ra, aki a közel-keleti és észak-afrikai konyhára specializálódott. A mindig jókedvűnek tűnő John Gregory-Smith, aki a videók végén jóízűen kóstol bele a saját főztjébe, korábban szakácsként dolgozott, de ma már  főleg televíziós műsorvezetőként, tartalomkészítőként és könyvíróként tevékenykedik. Eddig hét szakácskönyvet írt, olyan magazinokkal működött együtt, mint a Telegraph, az Instagramon és a TikTokon pedig több mint százezren követik.

John Gregory-Smith csirke kebabja (Forrás: Instagram)

John Gregory-Smith csirke kebabja (Forrás: Instagram)

John a világjárvány idején kezdett el főzős videókat készíteni, én pedig pont ekkor kezdtem el rákattanni az ilyen jellegű tartalmakra, azonban Johnra, pontosabban az instájára, csak jóval később bukkantam rá. Ételei nemcsak nyálcsorgatóan jól néznek ki, hanem tényleg finomak is, és ami nagyon fontos számomra, a videók könnyen végig követhetők, leutánozhatók. Az egyik kedvencem tőle a fetás paprikakrém, amit alig fél óra alatt lehet összedobni, kiváló vendégvárónak, vacsira, vagy akár reggelire. Személyes, költséghatékony tippem: a görög fetát ki tudod váltani egy olcsóbb verzióra, krémfehér vagy dán fehér sajtra, ami gyakorlatilag ugyanolyan, csak sokkal olcsóbb. Paprikából pedig vastagabb húsú kápiát használtam, és tökéletesen működött.

Instant ázsiai tészták, csak nem a zacskós fajtából

Dobogós helyen áll nálam egy nagyon fiatal, alig húszéves, vegán lány is, aki tényleg szuper és gyors recepteket tol fel az instájára. Nem volt nehéz rátalálni, ugyanis rengetegen követik: Maya Leinenbach levesebb mint két év alatt Németország első számú vegán gasztrobloggerévé/vloggerévé vált, és mára saját élelmiszer márkát is elindított. Minden egyes nap feltölt egy új, saját kezűleg készített, százalékban vegán receptet a Fitgreenmind-re, aminek több mint 1,1 millió követője van.

Mivel imádom az ázsiai tésztákat, ezért tőle főleg az ilyen típusú receptjeit szoktam leutánozni. Jellemzően akkor szoktam ezeket a videókat bevetni, amikor tényleg nincs sok időm, és pár perc alatt szeretnék meleg ételt az asztalra rittyenteni. Hozzáteszem, a recept akkor igazán egyszerű, ha alapból tartasz otthon zöldségeket, vagy például szójaszószt. Szerencsére az utóbbit már szinte minden nagyobb élelmiszerüzletben, piacon és kínai üzletekben meg lehet vásárolni. Érdemes betárazni belőle, mert sok egyszerűbb, ázsiai étel adalékanyaga.

És, ha már az ázsiai tésztáknál tartunk, akkor mutatok még egy kedvencet: Ő Jeeca, a 24 éves gasztro influenszer, és egy vegán receptes könyv írója. A középiskola után, 2015-ben indította el hobbiból az instáját, ahol dokumentálni kezdte az otthon főzött vegán ételeit, amelyből aztán kinőtte magát The Foodie Takes Flight projektje. Jeeca receptjeit azért kedvelem, mert az egyszerűségre, a gyorsaságra törekszik, és azt is szem előtt tartja, hogy az alapanyagok a lehető legkönnyebben hozzáférhetők és megfizethetők legyenek, így – kisebb túlzással – bárki, függetlenül attól, hogy a világ melyik részén él, könnyen el tudja készíteni ezeket.

Ez például egy szuper olcsó és egyszerű krumplis recept, amit szintén lehet akár köretként is használni. Én például egyszer halat készítettem hozzá, és elég jól működött együtt a kettő, de önmagában is imádni fogod, már, ha főleg zöldségeket eszel.

A curry-s lány:

Nemrég találtam rá Lucy Parker accountjára, akit kicsi hasonszőrűnek érzek magamhoz, ugyanis a saját bevallása szerint eleinte nem volt valami jó szakács. Diákként a lakótársa azt hitte, hogy felgyújtja a konyhát, amikor rántottát akart készíteni, és szó, mi szó, nálam is történt hasonló eset. A főzésben akkor lettem jó, amikor tényleg elkezdett érdekelni, hogy mit eszem, vagy hogy ezzel másoknak és magamnak is örömet szerezhetek. Ma már kifejezetten élvezem, és adrenalinlöketet ad, amikor egy új receptet jól elkészítek.

Forrás: Lucy & Lentils

Forrás: Lucy & Lentils

Lucy is a gyakorlat során szeretett bele a főzésbe: ma már 85 000 követője van a közösségi médiban, és átlagosan 20 ezren látogatják a Lucy & Lentils blogját.  A West Bridgfordban élő 23 éves lány finom reggelik, torták, curryk és sütemények receptjeit posztolja. Legutóbb tőle próbáltam ki egy citromfüves és mogyoróvajas curry-t, ami tényleg elképesztő finom, és bőven elkészül 35-40 perc alatt.  Így néz ki elkészülve:

A szerző fotói

A szerző fotói

A változatosság gyönyörködtet 

Persze az itthoni gasztro-influenszereket is szorgosan kattintom, például Takács Kriszta instáját, aki egyben a Dizájnkonyha oldal vezetője. Kriszta is hobbiból kezdte el a főzést, egy korábbi interjújában azt mondta, hogy főleg a terápiás hatása miatt kattant rá, de mára már komoly tartalomgyártóvá vált a gasztroszcénában.

Fotó: Takács Kriszti Instagram

Fotó: Takács Kriszti Instagram

Imádom az oldalán, hogy rengeteg érdekes felhasználási módját mutatja be egy adott élelmiszernek. A kedvenceim a sütőtök és a csicseriborsó variációi. Legutóbb egy céklás humuszt próbáltam ki tőle, de nagyon izgalmasnak tűnik a savanyított sütőtök is, ezt karácsonyra szeretném kipróbálni.

Az otthon ízei

Kárai Dávidot sokaknak nem kell bemutatni, hiszen régóta a hazai gasztroszcéna egyik meghatározó figurája, akinek főztjei megidézik az otthon ízeit. Leginkább azért kaptam rá az Instagram oldalára, mert rengeteg szezonális és könnyen elkészíthető receptet oszt meg,  olyan alapanyagokból főz, amikért nem kell felkutatni a fél várost. Simán megvásárolhatók a közeli piacon, vagy akár a szupermarketben. 

Dávid korábban a marketing területen dolgozott, majd autodidakta szakácsként hobbiból ízHUSZÁR néven írt gasztroblogot. A hobbija mára kinőtte magát, az Instagramon 35 ezren követik, és több könyvet is kiadott, ebből a Házikoszt című kötete – mielőtt Insta videókból, receptekből főztem – nagy segítségemre volt itthon, amikor tehetetlenül álltam a hűtő előtt, hogy mit kotyvasszak az otthon található zöldségekből, élelmiszerekből, vagy amikor szerettem volna meleget enni, de időszűkében voltam.

Kárai Dávid (Forrás: Instagram)

Kárai Dávid (Forrás: Instagram)

Az instáján bőven találunk olyan sietős, de teljes értékű reggeliket, főfogásokat, vagy akár desszerteket, amik tényleg egyszerűen összedobhatók. Az egyik kedvencem tőle, amit a receptje alapján próbáltam ki, és tényleg nagyon egyszerű, ám annál finomabb fogás, a cukkinis tészta. Ez:

Ahogy azt Dávid is írja:

A cukkinit szinte mindenki imádja és ezt az elegáns, önmagában is csinos forgást mindenféle konyha jártasság nélkül is össze lehet dobni.

Tapasztalatból mondom, hogy ez tényleg így van.

És végezetül még egy olyan insta, ahol szintén garantáltan lehet találni nagyon egyszerű recepteket, ez pedig Szauer Judit,  @gasztropr oldala. Ő sem most kezdte a szakmát: hosszú évek óta gasztronómiai újságíróként, tartalomgyártóként tevékenykedik, kiválóan ismeri a hazai gasztronómiai piac szereplőit, és nevéhez fűződik a Balatoni Gasztrotérkép megalkotása is. Nála ugyan kevesebb a recept, de azok rendszerint gyorsan megvalósíthatók, a kápiás tészta például megért egy próbát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.