nlc.hu
Gasztro

Napokon belül indul a Veganuár, a vegán hónap

Színésztől a tetoválóművészig: magyar hírességek, akik a Veganuárra csábítanak

Művészek és ismert emberek viszik itthon is a hírét a Veganuárnak.
Puskás-Dallos Péter

A vegán és január szavakból alkotott Veganuár (angolul Veganuary) a vegán mozgalom egyhónapos kihívása. Ügyesen szólítják meg vele azokat, akik nyitottak a növényi alapú étkezésre, de szükségük van egy kis motivációra, hogy belekezdjenek. Az év végi evés-ivásban való megcsömörlés tökéletes időzítés, habár előttünk még a farsang, ilyenkor szinte kívánja az emberi szervezet a könnyebb, vitamindúsabb ételeket.

A Veganuary kihívást először 2014-ben hirdették meg Angliában, és évről évre többen regisztráltak a szervezők oldalán: 2020-ban már mintegy 400 ezer ember csatlakozott kint a vegán januárhoz. Sokan számolnak be róla, hogy nem csak január 31-ig tartanak ki a vegán étrend mellett, esetleg így váltak teljesen vegánná. Itthon a Prove csapata szervezi a Veganuárt, beszámolójuk szerint már több mint 57 ezren vettek részt a kihívásban Magyarországon is.

A veganizmus nem egy étrend

Minden (igazi) vegán hangsúlyozza ugyanakkor, hogy a növényi étkezés csak egy étrend, és nem egyenlő a vegán életmóddal és filozófiával. Ez egy teljes életmódot és értékrendet jelent, amibe beletartozik a kiterjesztett állatvédelem, ami nem csak az állatok tejüzemi tartását és levágását ellenzi, hanem mindennemű haszonállattartást. Legyen az versenyló, kocsiba fogott szamár vagy ökör, állatkertekben, delfináriumokban vagy cirkuszokban foglalkoztatott vadállat. Elvetik mindenféle gyógyszer, kozmetikum, tisztítószer és egyéb termék használatát, amely előállításához állatkísérleteket folytattak, és nem hordanak állati eredetű szőrmét, bőrkabátot, bőrcipőt, de egy bőrborítású könyvet sem vásárolnak meg.

Fancsikai Eszter, a Vegamama alapítója, a Nemakarokbeleszólni hármasának egyik tagja. Paleolit étrendről tért át a növényi alapú táplálkozásra, és óriási közönségelérésüknek köszönhetően tömegek számára hozza közelebb az állati eredetű alapanyagoktól mentes étkezést.

Puskás-Dallos Péter a vegán mozgalom talán legismertebb arca itthon Steiner Kristóf mellett. A The Biebers zenekar frontembere és foglalkoztatott műsorvezető rengeteg hazai fiatalt szólít meg a környezettudatosság, fenntarthatóság és erőszakmentes étkezés témakörében.

A Vegán Hegylakó blog szerzőjeként is ismert Karalyos Gábor színművész a nagyvárosi összkomfortot cserélte le félnomád, természetközeli életre, és ma már az egyik legjelentősebb vegán influenszer itthon.

„Az a célom, hogy opciókat mutassak meg, hogy az emberek lássák, hogy a vegánság nem egy nagyon kötött, mértékegységek mentén történű szigorú folyamat, hanem egy színes és új ízvilág” – nyilatkozta a Slow blognak.

Jakab Viktor tetoválóművész a „fűlegelő, éhező” vegánokkal kapcsolatos sztereotípiák két lábon járó ellentézise. Sok edzés, masszív izomtömeg, egy tetoválásokkal és élettel teli személyiség, aki egykori húsimádóból lett békés növényevő.

Garami Gábor rádiós és YouTube-os műsorvezetőről a Veganuár oldaláról tudtuk meg, hogy már „15 éves kora óta nem fogyaszt húst és tojást, az utóbbi években pedig új szintre lépett” – ő tehát fokozatosan lett vegán.

 

Révész Ildikó és Pásku Ferenc a Cápák közt című műsorból lehet ismerős: ők szálltak versenybe az általuk fejlesztett termékkel, a hazai vegán körökben jól ismert „vegán sonkákkal”. Bár tőkeinjekciót nem nyertek a műsorban, a 827Market – Vegán manufaktúra továbbra is a vegán igények fontos kiszolgálója itthon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top