nlc.hu
Gasztro

Tippek az okos bevásárláshoz: a pénztárcád és a bolygód védelmében

Légyszi, ne termelj sok élelmiszerhulladékot! Tippek az okos bevásárláshoz

Elképesztő magasságokban járnak az élelmiszerárak, és egyelőre nem látszik, hogy mikor érhet véget a drágulás, így egyáltalán nem mindegy, hogy mennyi hulladékká váló étel kerül a kukába. Persze az okos és ésszerű vásárlás nemcsak a pénztárcánk, hanem a bolygónk szempontjából is fontos. Mutatjuk, miket érdemes a kosarunkba tenni.

A háztartási pazarlás hatalmas méreteket ölt, globálisan az emberi fogyasztásra megtermelt élelmiszer egyharmada, évente mintegy 1,3 milliárd tonna végzi hulladékként vagy megy kárba. Az ENSZ mezőgazdasági szervezete, a FAO adatai szerint a világ tehetős országaiban évente keletkező élelmiszerhulladék mennyisége (222 millió tonna) nem sokkal marad el Afrika szubszaharai térségének teljes éves élelmiszertermelésétől, ami 230 millió tonna. Európában pedig annyi élelmiszer megy a kukába,

amennyi elegendő lenne 200 millió ember számára.

Mi sem nagyon lógunk ki a sorból: Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik, amelynek jelentős hányada a háztartásokban termelődik. Épp ezért kifejezetten mérges leszek magamra, amikor egy-egy feszítettebb hét után, amikor kevesebb időm jut főtt ételt készíteni, a kukában végzik a zöldségek, és egyéb, felbontott élelmiszerek. Ahogy attól is kikerekedik a szemem, amikor valaki csak azért dob ki valamit, mert az picit megfonnyadt, esetleg elszíneződött, miközben számos módja van annak, hogy felhasználjuk a túlérett növényeket, gyümölcsöket. De egyelőre  maradjunk a vásárlásnál, hiszen az élelmiszerpazarlás elkerülése már a boltban elkezdődik. Minél okosabban betartunk néhány fontos szabályt a vásárlás és a tervezés során, annál kevesebb élelmiszert fogunk elpazarolni. A kevesebb elpazarolt élelmiszer pedig jót tesz a bolygónak, a pénztárcádnak és a lelki békédnek is.

Íme néhány bevásárlási tipp az élelmiszerpazarlás elkerülésére!

1. Válassz többfunkciós zöldségeket

Kevésbé valószínű, hogy kidobod azokat az élelmiszereket, melyeket többféleképpen elkészítheted, elfogyaszthatod. Például a spenótot könnyebb több módon elkészíteni, mint a salátát. Felhasználhatod salátában, turmixban, tojásrántottában, tésztaszószban vagy fokhagymával párolva. Ezzel szemben a fejes saláta kevésbé sokoldalúan felhasználható és gyakran kárba vész, az elmúlt években épp azért szoktam le róla, mert túl sokszor kellett a maradékot a kukába dobni.

2. Keress olyan fűszernövényeket, amelyek sokáig elállnak!

Hányszor dobtad már ki a friss petrezselymet?  Valószínűleg többször, mint kellett volna. Ha hektikus az időbeosztásod és nem vagy biztos benne, hogy elhasználod, akkor inkább használj olyan fűszereket, amelyek hosszan elállnak, mint a fokhagyma, a gyömbér, a mogyoróhagyma, a citrom, a lime és a szárított fűszernövények. Apropó petrezselyem, bár nyilván a friss a jobb, ám ha notórius kidobó vagy, akkor tanácsolom a friss petrezselyem lefagyasztását vagy a szárított petrezselyem megvásárlását.

Zöldségeket vásárló nő

Érdemes olyan zöldségeket vásárolni, amit többféle módon is el tudunk készíteni. Fotó: Getty Images

3. Válassz olyan zöldségeket, amelyeket könnyű elkészíteni!

Az életünk amúgy is zsúfolt, ezért nagyobb valószínűséggel főzünk olyan ételeket, amelyeket egyszerű elkészíteni. Hét közben érdemes olyan zöldségeket vásárolni, amelyek gyorsan és egyszerűen összedobhatók, ilyen a brokkoli, a paprika vagy a cukkini, ahelyett, hogy olyasmit választanánk, aminek az előkészítése több időt vesz igénybe, mint a zöldbab vagy az articsóka. A húsok esetében érdemes kisebb porciókban vásárolni, sok élelmiszerboltban megkérheted a hentest vagy a halkereskedőt, hogy szeletelje fel a húsokat kisebb darabokra, így otthon nem kell  a nyers hússal foglalkozni, így időt spórolsz, plusz a felesleget könnyebben le tudod fagyasztani.

4. Vezess listát azokról a dolgokról, amelyeket gyakran kidobsz

Talán kisiskolás tanácsnak tűnhet, de segít, ha feljegyzed, mit dobtál ki, mennyit és miért. Ha egyszer elkezdesz erre figyelni, észre fogod venni a mintákat, és változtathatsz. Például télen mindig kidobod a salátát? Lehet, hogy a saláták nem a te világod, ha odakint hideg van. Az ebéd hozzávalóit is kidobod? Talán rájössz, hogy inkább a munkatársakkal ebédelsz együtt, és érdemesebb olyan cégeket nézned, ahol jó áron tudsz magadnak ebédet rendelni. Minél jobban tisztában vagy a szokásaiddal, annál kisebb valószínűséggel pazarolod az ételt.

5. Csak olyan dolgokat vásárolj, amelyeket szívesen eszel

Nyilvánvalónak hangzik, de néha csak azért vásárolunk dolgokat, mert azt az Instán, TikTok-on, egyéb fórumokon láttuk. Tényleg nehéz ellenállni ezeknek az ingereknek, és olykor bele fogunk esni ebbe a hibába, de érdemes tudatosítani magadban, hogy mik azok, amiket te igazán kedvelsz, vagy hogy tudod-e valamivel kombinálni otthon az új terméket. 

6. Ne vásárolj összevissza egzotikus kiegészítőket, élelmiszereket

Mert nagy eséllyel nem fogod használni őket. Persze tök jó kísérletezni az ízekkel és a konyhákkal, de érdemes csak egyet-egyet kipróbálni, annak semmi értelme, hogy felhalmozd a matcha port, a goji bogyót, és a japán fűszereket, ha nem tudod, hogyan mit lehet belőle készíteni. Először inkább nézz ki egy receptet, és úgy próbáld ki az adott terméket, élelmiszert. 

Gondold át, mire van a leggyakrabban szükséged. Fotó: Getty Images

Gondold át, mire van a leggyakrabban szükséged. Fotó: Getty Images

7. Tervezd meg az étkezéseidet nyitott hűtőszekrénnyel, ne receptkönyvvel

Gyakran elkövettem azt a hibát, hogy egy recept alapján terveztem meg a főzésemet, de ennek az lett a vége, hogy el kellett mennem megvásárolni olyan dolgokat, amik hiányoztak a recept elkészítéséhez, miközben sokkal kifizetődőbb, ha először kipakolsz a hűtőből és az ott talált élelmiszerek alapján döntöd el, milyen ételt készítesz. Ha tanácstalan vagy, rengeteg inspiráló oldalt találsz a neten, ahol remek recepteket találsz ilyen esetekre.

8. Vásárolj többnyire semleges élelmiszereket

Ahogy azt fentebb is írtam, nagyobb valószínűséggel pazaroljuk azokat az ételeket, amelyek csak egy célt szolgálnak. A konyha felszerelése olyan, mint a ruhatár összeállítása; vásárolj többnyire semleges dolgokat, például teljes kiőrlésű gabonaféléket, hosszú élettartamú zöldségeket. Ezeket jól lehet kombinálni, többféle módon is elkészítheted őket, fűszerekkel néhány extra kiegészítővel pedig más és más ízvilágot adhatsz nekik. 

9. Tartsd a kamrádat feltöltve, és készíts egy újrafelhasználható bevásárlólistát

Íme egy lista, amikből érdemes otthon tartanod (persze nem irreális mennyiségben):

  • olajok (pl. olívaolaj, szezámolaj, kókuszolaj, vagy amit a pénztárcánk enged);
  • ecetek;
  • fűszerek: tengeri só, fekete bors;
  • leves/levesalaplé: csirke és/vagy zöldség, kókusztej;
  • gabonák: rizs, quinoa, tészta, árpa, zab, köles, stb. (válaszd azt, amit gyakran használsz);
  • babok/ hüvelyesek: lencse, sótlan babkonzerv, (szárazbab, ha van időd beáztatni és megfőzni);
  • paradicsomkonzervek: kockára vágott, zúzott, szósz, só hozzáadása nélkül;
  • szárított fűszernövények/fűszerek, de csak a kedvenceidre van szükséged; a leggyakrabban használt: oregánó, kakukkfű, kömény, chilipor, fahéj, kurkuma, pirospaprika;
  • szószok/mártások: szójaszósz, salsa, tahini (rengeteg ételhez bevetheted és nagyon egészséges), dijoni mustár, ketchup;
  • édesítőszerek: méz, juharszirup;
  • magvak: pl. napraforgómag, tökmag, mandula, kesudió, dió, fenyőmag;
  • italok: kávé, tea, bor;
  • tartós élelmiszerek a hűtőszekrényben: vaj, tojás, tej;
  • fagyasztott zöldségek/gyümölcsök: imádom őket, főleg a gyümölcsökből szoktam vásárolni egy nagyobb adagot, amit aztán később sütikben, salátákban, reggeli smoothie-khoz használok fel. 

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top