Nem tudjuk, te, hogy vagy vele, de mi az ünnepi lakomák után sokkal jobban szeretjük az olyan fogásokat, amik nem terhelik túl a gyomrot, ha pedig ezek a receptek még olcsók, gyorsan elkészíthetőek és laktatóak is, akkor végképp imádjuk őket. Mivel január valahogyan mindig az év “leghosszabb hónapja”, ami az anyagiakat illeti. Ennek jegyében mutatunk két alternatívát – jó, ha elraktározod őket a hónap hátralévő részére!
Krumplilángos
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 25 dkg héjában főtt, tisztított, áttört burgonya
- 1 db tojás
- kb. 150 ml tej
- 25 g élesztő
- 1 kiskanál só
- 1 evőkanál olaj
Elkészítés:
- Az élesztőt cukros, langyos tejben futtasd fel, add hozzá a lisztet, az áttört burgonyát, a tojást, végül pedig a maradék tejet is, és dolgozd össze lágy tésztává.
- Jöhet az olaj és folytasd a dagasztást – akkor jó, ha a tészta már elválik a kezedtől.
- Meleg helyen keleszd a duplájára, nyújtsd ki lisztezett deszkán körülbelül félujjnyi vastagságúra, majd fánkszaggatóval, vagy egy bögrével szaggasd ki.
- Ismét takard le, és meleg helyen keleszd megint a duplájára.
- Végül süsd ki bő, forró olajban, ízlés szerint pedig szórj rá sajtot vagy kend meg fokhagymás tejföllel.
Krumplis tészta
Hozzávalók:
- 50-60 dkg krumpli
- 1 fej vöröshagyma
- 50 dkg kockatészta
- só
- bors
- olaj
- pirospaprika
Elkészítés:
- Nyilván az első lépés a szokás: hámozd meg a krumplit, vágd fel kockára, majd forró, sós vízben főzd puhára.
- Kevés olajon fonnyaszd meg az apróra vágott hagymát, jöhet a pirospaprika és öntsd hozzá a leszűrt, megfőtt krumplit.
- A tésztát forró vízben főzd meg, és forgasd össze a krumplis alappal. Sóval, borssal ízlés szerint fűszerezd a végeredményt.
Még tutibb krumplistészta-receptet keresel? Ezt csekkold a Nosalty oldalán!
Kiemelt kép: (fotó: Fotocentral/Nosalty: Gerzsenyi Flóra)