Maradt egy kis sült hús, hal vagy töltött káposzta? Varázsoljunk belőlük új ételeket!

nlc | 2023. Január 04.
Maradt a töltött káposztás edény aljában jó ízű káposzta? A sült húsból már többször ettünk, kicsit unjuk is már, de nincs ötletünk az „újjáélesztésére”? Öt kreatív recepttel segítünk megakadályozni, hogy az értékes ételek a kukában végezzék!

Töltött káposzta újratöltve: káposztás tésztabatyu, vagy gombóc, pelmenyi, derelye, khinkali, tortellini és a többiek

Felmelegítve csak a káposzta jó, de jóból is megárt a sok. Ha még mindig van a karácsonyra készült töltött káposztából vagy székelykáposztából, csináljunk belőle tölteléket! Ha csak a káposzta része maradt meg, egyszerű lesz a dolgunk. Ha töltelék vagy kockára vágott sertéshús is van benne, késsel aprítsuk fel gondosan minél kisebb részekre, és lehet húsos is a káposztás töltelékünk.

nlc. tipp

Az ázsiai ihletettségű tésztabatyu csak az egyik lehetőség. Tésztaételek sora kínálkozik, a káposztás töltelékhez formázhatunk krumpligombócokat, derelyét, orosz pelmenyit, grúz khinkalit vagy olasz módra tortellinit, raviolit is.

Hús is mehet bele / Fotó: Abrada, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Fontos, hogy bármilyen alakban formázzuk is a batyukat, jól nyomkodjuk össze az ujjainkkal, ne legyen rajta rés.

Szilveszteri csülköt reggelire! Ropogós sajtos-tojásos muffin csülökkel

Elsőre meglepő lehet az ötlet, pedig egyáltalán nem áll távol a mindennapi reggeliktől. A füstölt sonka mindig is jó ötletnek számított a rántottába, ezt válthatjuk ki a maradék főtt vagy sült csülökkel. Lényeges, hogy apró kockákra vágjuk, ne a szálas, nagyobb darab húsok kerüljenek a tojásos masszába. A cél, hogy adjon neki egy kis sós, karakteres ízt.

Ha az egyszerű rántotta helyett vinnénk bele egy kis extrát, a tojásos masszát osszuk el muffinformákban, frissítsük egy kis zöldséggel, szórjuk meg egy kis sajttal, és mehet is a sütőbe.

Reggelire rántotta helyett / Fotó: Azurita, Getty Images

Hozzávalók:

Luxusfalatok maradékból: cukkinis-zöldfűszeres lazacpogácsa

Sok család asztalára évi néhány alkalommal kerül lazac, a karácsony pedig éppen a főszezonja. A gyönyörű, rózsaszín húsú halat sokan szeretik, akik egyébként nem rajonganak a halak ízéért. Ha maradt volna lazac szilveszterről, új ételt alkothatunk akár már kevéske lazachúsból is (arányosan úgy változtassunk a hozzávalók mennyiségén, amennyi lazac áll rendelkezésünkre). Pogácsaformában és muffinkosárkákban is kisüthetjük ezt a finomságot, ami igazi luxusreggeli vagy különleges uzsonna, nassolnivaló.

Pogácsa- vagy muffinformába a maradék lazaccal / Fotó: brebca, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

A sült máj új élete: Aszaltparadicsomos-rozmaringos májkrém

Az alábbi májkrémhez bármilyen májat használhatunk, ami megmaradt az ünnepi sültek közül. Ha zsírban sütöttük ki, mindenképpen használjuk a saját zsírját, isteni lesz! Az egyszerű és olcsó csirkemájból, borjúmájból, sertésmájból is dolgozhatunk, és persze az igazi gourmet ételnek számító kacsamáj és libamáj is fantasztikus. Ez utóbbi kettőt mégsem feltétlenül ajánlanánk, hiszen ezek édes ízzel, aszalt gyümölcsökkel, netán tokaji aszúval kombinálva mutatják meg az igazán izgalmas oldalukat. Persze a hagymás, aszaltparadicsomos kísérőktől sem sértődnek meg!

Egész évben kedvenc / Fotó: Liudmila Chernetska, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Készíthetünk sima krémet, de hagyhatunk benne máj- és aszaltparadicsom-darabokat rusztikusan.

Maradék vadhúsból elegánsan: szarvaspástétom vörösboros meggypürével

A vadhús szintén olyan csemege, ami sok háztartásban az év végi ünnepekkor kerül elő. A kiszáradásra hajlamos, sovány, ám kiváló ízű hús remek pástétomalapanyag is (nem véletlenül áll jól neki egy kis szalonna és vörösbor). A szarvashús aromáit szépen kiemelik a savas gyümölcsök, így az erdei gyümölcsök, télen különösen az áfonya, és persze a meggy is, ami ebben a receptben vörösboros meggypüréként kerül a pástétom mellé.

A pástétom mindig egy kicsit ünnepi / Fotó: Sebalos, Getty Images

Hozzávalók pástétomhoz:

Elkészítése:

Célszerű szilikonformába tenni, mert azt szinte csak le kell húzni róla.

Exit mobile version