Gasztro

Ha meg akarsz gazdagodni, ezt edd az új év első napján!

Oké, mi is tudjuk, hogy csak buta babona, de jobb nem kockáztatni.

Ismét véget ért egy év, eldurrantak a szilveszteri pezsgők meg a tűzijátékok és már kezdődhet is az új esztendő. Ilyenkor mindig kicsit szentimentálissá és babonássá válunk, számot vetünk, hogy milyen volt 2019 és elhatározzuk, hogy 2020 sokkal, de sokkal jobb lesz. Jönnek az újévi fogadalmak, miszerint lefogyunk, több időt töltünk a családdal, sikeresebbek, meg nyilván gazdagabbak leszünk az új esztendőben. Persze ezeket a fogadalmakat nem könnyű segítség nélkül megvalósítani, ezért igyekszünk magunk mellé állítani Fortunát, a szerencse istennőjét, hogy garantáltan sikerekben gazdag legyen az év.

A babona úgy tartja, hogy amit az év első napján csinálunk, azt tesszük majd egész évben. Ezért a hiedelmek óva intenek minket attól, hogy január elsején dolgozzunk vagy épp vitába keveredjünk, mert akkor az egész új évet megette a fene. Helyette inkább az élet élvezetére kell ilyenkor koncentrálnunk és megtölteni 2020 első napját vidámsággal. Persze az anyagi jólétünkről sem feledkezhetünk meg, hiszen nem akarjuk csórón eltölteni a következő esztendőt, ehhez pedig illik szerencsehozó ételekkel megtölteni a hasunkat. Jaj, már megint enni kell, de valahogy csak átvészeljük ezt is.

A január elsejei menüt gondosan meg kell tervezni, hogy gazdagságot és bőséget hozzon az újév, és ne kapjuk azon magunkat, hogy elúszott a vagyonunk.

A babona szerint, ha biztosra akarunk menni, a legjobb ha elsején disznóhúst falatozunk, hogy egész évben malacunk legyen.

A disznó ugyanis kitúrja a szerencsét a földből, valamint a kövérségével szintén a jólétet szimbolizálja.

Ha meg akarunk gazdagodni, akkor elsején nem hagyhatjuk ki a menüből a lencsét sem, ugyanis a sok apró szem a pénzt szimbolizálja, amit így tudunk bevonzani. A rétessel pedig állítólag megnyújthatjuk az életünket és a szerencsénket, így kiváló újévi desszert lehet belőle. Főleg, ha mákos, ugye.

Vigyáznunk kell azonban egyes ételekkel, mert ha ezek kerülnek az asztalra a szilveszteri buli utáni józanodás közben, könnyen magunkra hozhatjuk a bajt. A hagyomány szerint nem ajánlott halat enni újévkor, mert azzal elúszik a szerencsénk és a pénzünk, és a szárnyasokat is mellőzzük elsején, mert azok pedig elkaparják. Vagyis ha biztosra akarunk menni, a legjobb választás ez év első napján egy finom lencsefőzelék pár ropogós, disznóhúsból készült fasírttal, amikhez már mutatjuk is a receptet.

Így készül a lencsefőzelék

Most a leghagyományosabb, már-már napközis lencsefőzelék receptjét mutatjuk be, de ha szereted a különleges, például közel-keleti ízeket, akkor ecet helyett tehetsz bele paradicsompürét, babérlevél helyett mentát, tejföl helyett pedig citromlevet. A római kömény se maradjon ki belőle!

A lencsefőzelék az újévi menü kötelező tartozéka (Fotó: iStock)

Hozzávalók

  • 500 g lencse
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 mk. pirospaprika
  • 3 ek. liszt
  • 250 ml tejföl
  • 1 ek. cukor
  • 1 ek. ecet
  • 1 ek. mustár
  • 4 babérlevél
  • olaj
  • só, bors

Elkészítés

  1. A lencsét átválogatjuk, előző este vízbe beáztatjuk, majd a főzés előtt leöntjük róla a vizet.
  2. A fazékban felhevítjük az olajat és megpirítjuk rajta a finomra vágott vöröshagymát.
  3. Lehúzzuk a tűzről a fazekat és hozzáadjuk a pirospaprikát és a mustárt, ezt alaposan elkeverjük, visszatesszük a tűzre majd ráöntjük a lencsét.
  4. Felöntjük egy liter vízzel, hozzáadjuk a cukrot, a babérleveleket, sózzuk és borsozzuk, lefedjük, majd nagyjából 40 percig főzzük, amíg a lencse meg nem puhul.
  5. Ha a lencse megpuhult, mehet bele az ecet.
  6. A lisztet simára keverjük a tejfölben és hozzáadunk 1-2 kanállal a lencsefőzelék levéből, majd folyamatos kevergetés mellett visszatöltjük a habarást a főzelékbe.
  7. Pár percig összefőzzük az egészet és már készen is van a szerencsehozó lencsefőzelék.

Szerencsehozó fasírt

Valamiféle sertéshúst mindenképpen kell enni újévkor. Ez lehet kolbász, virsli, vagy akár pörkölt, sült hús is, a fasírt pedig éppen az arany középút: sem túl egyszerű, sem túl bonyolult. Íme, a klasszikus változat receptje:

Fasírt. Összekever, golyót formál, kisüt. (Fotó: iStock)

Hozzávalók

  • 50 dkg darált disznóhús
  • 2 zsemle
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 tojás
  • tej
  • petrezselyem
  • őrölt pirospaprika
  • só, bors
  • olaj
  • zsemlemorzsa

Elkészítés

  1. A finomra vágott hagymát olajon megdinszteljük.
  2. Egy tálban összekeverjük a darált húst a tojásokkal, rányomjuk a fokhagymát, majd ha kihűlt, hozzáadjuk a dinsztelt hagymát is.
  3. A zsemléket összetépkedjük, majd kevés tejbe beáztatjuk.
  4. A húshoz hozzáadjuk a kinyomkodott zsemlét, majd az egészet fűszerezzük sóval, frissen őrölt fekete borssal és a pirospaprikával, majd alaposan eldolgozzuk.
  5. Vizes kézzel golyókat formázunk a masszából és kevés zsemlemorzsában megforgatjuk őket.
  6. Forró olajban kb. 15 perc alatt készre sütjük a fasírtokat.

A szilveszteri buli után egy nagy tányér lencsefőzelékkel, aranyra sült, ropogós fasírtokkal és egy szelet friss kenyérrel biztosan jól indul majd az új évünk, és garantált lesz a bőség és a szerencse 2020-ban.

Ha pedig nincs kedved vagy erőd fasírttal bíbelődni, kapj elő a mélyhűtőből egy szál kolbászt, told be a sütőbe és süsd meg, vagy ha füstölt kolbász van otthon, egyszerűen főzd bele a lencsefőzelékbe. Végül is az egyszerű, de ütős megoldások egész évben jól jönnek. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top