7 olcsó laktózmentes főzelék: tej, tejföl, tejszín nélkül is finoman!

nlc | 2023. Január 05.
Feldobtuk a kérdést: vannak főzelékek, amelyek készítése egyáltalán nem igényel tejtermékeket? Több megfejtés született, mint elsőre gondoltuk. Főzelékajánlónk nem csak tejmentesen étkezőknek!

Korábban csak egy szűk kör volt érintett, az utóbbi évtizedben azonban lakossági szinten szembesültünk az élelmiszer-intoleranciák és -allergiák problémájával. Az úgynevezett „mentes” étrendre kényszerülők gyakran panaszkodnak arra, hogy hiába a mentesség, jóval drágább így étkezni.

Mások táplálkozási meggyőződéseik miatt kerülnek bizonyos élelmiszercsoportokat, legjellemzőbb a gluténtartalmú gabonafélék, a szója, a tej- és tejtermékek mellőzése. Egyre többen döntenek a vegán, illetve paleo életmód mellett, amelyek egyikébe sem fér bele a tejtermékek fogyasztása.

Tejgondok: laktózintolerancia vs. tejfehérje-allergia

Egyre több embernél diagnosztizálnak laktózintoleranciát vagy tejfehérje-allergiát. A laktózintoleranciával, más néven tejcukorérzékenységgel némileg könnyebb együtt élni, mint a tejfehérje-allergiával, amelynek egyetlen ismert kezelési módja a tej- és a tejtermékek teljes elhagyása az étrendből. Az első csoport számára megoldást jelenthet a laktózmentes élelmiszerek fogyasztása, továbbá a laktáz enzim tabletta bevétele, ami hatását azonnal kifejtve segíti a tejcukor lebontását. A tejfehérje-allergiások számára ez nem jelent megoldást.

Az egészségipar mindeközben dübörög. Ma már temérdek különleges – akár a világ túlfeléről érkező – alapanyag közül választhatunk az úgynevezett superfoodok és „mentes” ételek világában. Mi most ezzel szemben olyan egyszerű ételeket hoztunk el, amelyek az élelmiszerár-robbanás után is megfizethető hozzávalókból készülnek, és hagyományos módon tej- és tejtermékmentesen főzzük őket – laktózmentesített alapanyagok nélkül.

A magyar konyha legnagyobb vívmánya – a főzelék

„Sehol a világon nem ismerik. Csak sejteni lehet, hogy alakult ki. Alaptechnológiája: a zöldségfélét sós vízben megfőzzük: ki-ki ízlése szerint, van, aki ‘hersegőre’, van, aki egészen puhára. Vagy a főzővizet vagy a rántást fűszerezzük – vagy mindkettőt. Ha nem rántjuk – akkor habarjuk, általában tejfölösen. Ennyi az egész.”

Forrás: Damján Domokos 
alias Kozma Ferenc: 

Egy konyhamalac 
filozofikus eszmefuttatásai (avagy: átabota gasztronómiai rendszertan)

1. Sárgaborsófőzelék

Nincs többé betonfőzelék, ha a sárgaborsóra alapozzuk a receptet, és nem a lisztre, rájöhetünk, hogy teljesen felesleges is bele.

Hozzávalók:

Elkészítése:

Sárgaborsó-főzelék resztelt májjal / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó

2. Fejtett bab főzelék

Bizony, tejfölös habarás nélkül is finom lehet.

Hozzávalók:

Elkészítése:

3. Kelkáposztafőzelék

Mautner Zsófi receptje egy kis extrával: kelkáposzta-főzelék konfitált fokhagymával. A receptben kicseréltük a vajat olajra.

Hozzávalók:

Elkészítése:

Klasszikus kelkáposzta-főzelék (A képen nem Mautner Zsófi főzeléke szerepel) / Fotó: Simon Gábor, Nosalty Ételfotó

4. Csicseriborsó-főzelék

Olcsóbb a száraz csicseriborsót megvenni, de ha nem bajlódnánk a hosszadalmas főzéssel, konzervből is ugyanolyan finom. Vigyázzunk, az üveges vagy konzerves csicseri már puha!

Hozzávalók:

Elkészítése:

5. Paradicsomos krumplifőzelék

Tejföl helyett ez esetben is a paradicsom van segítségünkre, hogy legyen szaftja az örök otthoni kedvencnek, a krumplifőzeléknek.

Hozzávalók:

Elkészítése:

6. Paradicsomoskáposzta-főzelék

Az egyik legutálatosabb menzafőzeléknek is itt a helye, hiszen felnőttkorunkra sokan megszerettük a lisztes lében úszó káposzta helyett kellemes alapanyag-arányokkal elkészített főzeléket.

Hozzávalók:

Elkészítése:

Egyszerű paradicsomos káposzta / Fotó: Nemes Nóra – Dacota, Nosalty Ételfotó

7. Paradicsomos zöldbabfőzelék

A zöldbab, más néven ceruzabab nagy divat az elmúlt évek egészségtudatosan étkezői körében. Mi, Magyarországon régóta az alapfőzelékek között tartjuk számon a tejfölös zöldbabfőzeléket, aminek elhoztuk a tejtermékmentes változatát!

Hozzávalók:

Elkészítése:

Exit mobile version