Kitalálnád őket? A 10 legnépszerűbb igazi olasz pizza – néhány meglepetéssel

nlc | 2023. Január 05.
Porondon a pizzafeltétek.

Ahány ország, az egyes nemzetek annyiféle módon értelmezik újra a pizza műfaját. Chicagóban piteszerűen sütik, magas tésztaperemmel, hosszan nyúló sajttal. A legmegosztóbb ízvilágot kétségtelenül a Hawaii jelenti, amelyet egy kanadai görög emigránsnak köszönhet a világ.

Mi, magyarok olyan kuriózumokkal járultunk hozzá a pizzavilágatlaszhoz, mint a magyaros. Talán még a kolbászos-szalámis-hagymás-paprikás pizzán is túltesz az egyik nagy hazai pizzakiszállító étterem vívmánya, a Bugaci pizza. Megnéznénk egy olasz arcát a hegyes erős paprikás, csirkemájas raguval gazdagon megpakolt pizza (?) láttán.

A tizes listán továbbá nem pizzastílusokról lesz szó, mint amilyen a nápolyi pizza vagy a négyszögletes alakban felszeletelt, lapáttal szervírozott al taglio. Porondon a pizzafeltétek, amiket közel sem halmoznak oly nagy mértékben az olaszok, mint más nemzetek – köztük mi, magyarok is. Több autentikus pizzafajta csupán néhány hozzávalós.

A This Is Italy top 10-es listája szerint ezek a pizza őshazájában, Olaszországban a legnépszerűbb ízek.

Tengerparton az igazi: frutti di mare

#10 Magyarországon sokáig csak rémes frutti di mare pizzák voltak elérhetőek, vizesen olvadt, gumiszerű tenger gyümölcseivel. A jobb éttermekben ma már jó választás ez is. / Fotó: Nataliia Mysak, Getty Images

Boscaiola pizza: itthon a nápolyi pizzázókban kóstolhatjuk

#9 Lehet pizza bianca, azaz nem paradicsomos alapú fehér pizza, illetve paradicsomos is. Lényege az olasz salsiccia kolbász és a vargánya vagy sampiongomba. / Fotó: Massimo Ravera, Getty Images

Magyar kedvenc is: diavola pizza

#8 Az autentikus diavola ismérve, hogy nincs agyonpakolva egyéb zöldségekkel, a csípős szalámi viszi a prímet. Csípős paprika azért jöhet rá! / Fotó: SimpleImages, Getty Images

Vegáknak kedvezve: ortolana

#7 Egy itthon aligha nagy népszerűségnek örvendő típus. A 10-es listára összesen négy vegetáriánus pizza került fel, egyikük az Ortolana. Paradicsomszósz, mozzarella és csupa zöldség: padlizsán, cukkini, esetleges húsos paprika vagy gomba is kerülhet rá. / Fotó: Anton Dobrea, Getty Images

Itthon is sláger: quattro formaggi pizza

Quattro Formaggi, azaz a négysajtos. Hagyományosan mindig van rajta mozzarella és három helyben készített sajt, legyen az gorgonzola, kecskesajt, fontina, Parmigiano-Reggiano vagy más olasz büszkeségek / Fotó: izikMd, Getty Images

Capricciosa, a négy évszak tesója

#6 A Capricciosa a gomba, fekete olajbogyó, articsóka és sonka négyesével készül, egyes helyeken a megosztó olívabogyó nélkül. Nagyban hasonlít a 4. helyen végzett rokonára. / Fotó: sebasnoo, Getty Images

Quattro stagioni, azaz négy évszak pizza

#4 Némi tippelgetésre ad okot, hogy mely évszakot is képviseli a gomba, a fekete olajbogyó, az articsóka és a sonka, dehát nincs is jobb, mint egy jó pizza felett kvízezni. Szigorúan a négy részre osztott pizzafeltétekkel az igazi! / Fotó: FabioBalbi, Getty Images

Amikor a kevesebb több. Pizza prosciutto e funghi

#3 A világhódító SonGoKu pizza helyett csak SonGo, azaz sonka és gomba, szebben mondva prosciutto e funghi. Nem konzervgombából, nem gagyi sonkából! / Fotó: sebasnoo, Getty Images

A csupa paradicsom pizza marinara

#2 Marinara. A szuperminimalista pizza, amit tényleg leginkább Olaszországban fogyasztanak. Nincsen rajta sajt, de még csak bazsalikom sem. Paradicsomszósz, fokhagyma, oregánó, olívaolaj. E basta! / Fotó: antoniotruzzi, Getty Images

Margherita nápolyi módra

#1 A dobogó legfelső fokán az örök margherita, a nápolyi pizzák egyik eredetvédett verziója. Paradicsomszósz, mozzarella, bazsalikom, napfény, Itália. / Fotó: Antonio Busiello, Getty Images

Exit mobile version