nlc.hu
Gasztro

A saját pizzázója buktatta le az olasz maffiavezért

Pizzázót nyitott a 16 évig Franciaországban bujkáló olasz maffiavezér, ez lett a veszte

A maffiózó büszkén mesélt az étterméről a helyi sajtónak, a róla szóló cikk buktatta le.

A Lyontól 60 kilométerre elhelyezkedő Saint-Étienne Franciaország egyik ipari központja, de ezt leszámítva nem éppen jelentős város: a turistákat maximum a gótikus katedrális és egy régi vasút vonzhatja a településre. Ezért okozott nagy meglepetést, amikor kiderült, hogy itt bujkált több mint 16 éven keresztül egy notórius olasz maffiavezér, Edgardo Greco.

A bűnöző persze nem ezen a néven futott a francia városkában: a helyiek Paolo Dimitrióként ismerték, sőt sokan azt is tudták, hogy a középkorú pizzaszakács beceneve Rocco. A férfi egy olasz étterem séfjeként dolgozott, és 2021-ben még saját helyet is nyitott, ahol bevallása szerint a „házias olasz ízeket” szerette volna megismertetni a nagyérdeművel. Az éttermére a helyi sajtó is felfigyelt, a Le Progres nevű regionális újság cikket közölt a Café Rossini megnyitójáról. Greco büszkén mesélt a lapnak – ez lett később a veszte.

Az újság ugyanis egy fotót is közölt a séfről, ami az Interpol látókörébe került, és segített azonosítani a férfit. A bűnözőt múlt hét csütörtökön kapták el, miközben munkába igyekezett.

Véres kezű maffiózóból pizzaszakács

Greco Olaszország egyik déli területén, Calabria régióban tevékenykedett a kilencvenes évek derekán. A területen ekkor két maffiaklán uralkodott: a Pino Sena és Perna Pranno. A köztük folyó intenzív hatalmi harc szinte háborús övezetté tette a környéket, még a hatóságok sem tudtak mit kezdeni a véres összecsapásokkal. Az értesülések szerint Greco a Perna Pranno banda tagja volt, és kapcsolatban állt a calabriai ‘Ndranghetával is, ami Olaszország egyik leghatalmasabb bűnszövetkezete.

A Le Monde napilap úgy tudja, hogy a maffiózó 1991-ben egy halüzletben egy fémrúddal agyonvert két testvért, Stefano és Giuseppe Bartolomeót, miután Perna Pranno úgy ítélte meg, hogy azok veszélyeztetik a klán pozícióját. A testeket sosem találták meg: a rendőrség úgy véli, hogy három évvel a gyilkosságok után Greco kiásta és savban feloldotta őket, hogy eltüntesse a nyomait.

Ez nem sikerült tökéletesen: 2006-ban a hatóságok elfogatóparancsot adtak ki a férfi ellen a régióban zajló nagyobb maffiaellenes fellépés részeként. Azonban mielőtt letartóztathatták volna, Greco nyomtalanul eltűnt. A bíróság a távollétében ítélte el gyilkosságért, és életfogytiglani börtönbüntetést szabott ki rá.

Edgardo Greco

Edgardo Greco (Forrás: CARABINIERI COSENZA)

Ekkor kezdődött meg a 16 évig tartó hajsza, aminek a már említett újságcikk vetett véget. Dario Pini alezredes, a Greco után nyomozó olasz egység parancsnoka a The New York Timesnak nyilatkozva elmondta, hogy a maffiózót rendkívül nehéz volt felkutatni, mivel a férfi az elmúlt 16 évben egyáltalán nem próbált kapcsolatba lépni a családjával.

Hiába volt rá kiszabva nemzetközi elfogatóparancs, Greco hosszú évekig észrevétlenül tudott élni Saint-Étienne városában: eleinte kisebb éttermekben dolgozott pizzaszakácsként, majd saját helyet nyitott.

Ha nem nyilatkozik a sajtónak, talán még ma is szabad lenne

A fordulópont akkor jött el, amikor 2021 júliusában a Le Progres nevű újságban megjelent egy cikk, amely a St. Etienne-ben megnyíló izgalmas új olasz étteremről szólt. A cikk mellett egy fotó is szerepelt, amelyen Paolo Dimitrio büszkén állt a Caffè Rossini étkezőjében. A férfi elmondta az újságnak, hogy 14 éve él St. Etienne-ben és a szíve mélyén már helybéli, illetve arról is mesélt, hogy a hagyományos olasz konyha, különösen a calabriai konyha mély ismerete a nagymamájától származik.

A nyomozók a Grecóról rendelkezésükre álló fényképeket és az újságcikket összevetve teljes bizonyossággal kijelenthették, hogy Paolo Dimitrio és Edgardo Greco egy és ugyanaz a személy. A New York Times szerint az olasz nyomozók értesítették a francia hatóságokat a bűnöző St. Etienne-i tartózkodási helyéről, és megfigyelési műveletet kezdtek. Eközben a Caffè Rossini bezárt, mivel a pandémia alatt nem tudta kitermelni a fenntartási költségeit. Greco egy másik étteremben kezdett dolgozni – éppen ide igyekezett akkor is, amikor elkapták.

„Bármennyire is igyekeznek a szökevények nyugodt külföldi életet élni, nem tudnak örökre kibújni az igazságszolgáltatás alól” – jelentette ki Jürgen Stock, az Interpol biztonsági főnöke Greco elfogása után.

Dario Pini alezredes a New York Timesnak elmondta, hogy Greco kezdetben tagadta, hogy ő lenne a maffiózó, de miután találkozott az olasz nyomozókkal, rájött, hogy nincs értelme tovább hazudni, és elismerte, hogy ő a körözött szökevény. Az olasz és a francia hatóságok most azon dolgoznak, hogy a férfit minél előbb hazaszállítsák, hogy megkezdhesse a régóta esedékes börtönbüntetése letöltését.

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top