nlc.hu
Gasztro

Macskahús-maffiát leplezett le egy sanghaji nő

Megették a macskáját, egy egész macskahús-maffiát leplezett le egy sanghaji nő

A 33 éves Han Jiali csak az eltűnt macskáját próbálta megtalálni, helyette azonban borzalmas macskahús-feldolgozó üzemre bukkant.

Bár a koronavírus óta legálisan már Kínában sem lehet árulni macskahúst, a feketepiacon a termék még mindig kapható, ráadásul sokszor más állat húsaként értékesítik. A 33 éves sanghaji nő, Han Jiali imádta a cicáját, így miután eltűnt, több ezer dollárnyi összeget költött arra, hogy megtalálja.

Aggasztó nyomokra bukkant: olyan falusi éttermeket talált, melyek a mai napig étlapon tartják a macskahúst, annak ellenére, hogy ez illegális, sőt Kuangtung tartományban egy olyan húsfeldolgozó üzemre lelt, ahol ládákban és zsákokban álltak a felhalmozott, megnyúzott macskatetemek – írja a hvg.

Han Jiali

Han Jiali az AFP ügynökség fotóit mutatja be a macskahús-feldolgozó üzemekben zajló borzalmakról (Forrás: phys.org)

A fiatal nőnek azt gyorsan be kellett látnia, hogy a macskája biztosan odaveszett, ám ennek ellenére nem állt meg, mert az volt a célja, hogy legalább más macskákon próbáljon meg segíteni. A felfedezéseit megosztotta a tartomány vezetésével, rendőrségi feljelentéseket tett, és a borzalmas helyzetre sokkoló felvételek segítségével hívta fel az emberek figyelmét a sajtó bevonásával. Több mint egy évét áldozta a küldetésére, ami korántsem volt veszélytelen: többször is halálosan megfenyegették, egy autópálya pihenőjében pedig valaki szándékosan belehajtott a parkoló autójába.

A Humane Society Internation becslése szerint Kínában a betiltás óta nagyjából évi négymillió macska húsát értékesítik a feketepiacon, bár a macskahús már nem számít igazán népszerűnek az országban. Az állami médiában is egyre többet beszélnek arról, hogy hatékonyabban kellene fellépni a macskahúst értékesítők ellen. Mivel jelenleg a szabadon kóborló macskák befogását a törvény nem bünteti, sürgetik azt, hogy ez mielőbb megváltozzon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top