Megdöbbentő, de olyan hétköznapi élelmiszerek, mint a zöldborsó, tarkabab, cukkini, padlizsán, de a konzerv kukorica kilója sem kapható 1000 forint alatt.
Az év ezen időszakában márpedig különösen fontos volna a vitaminbevitel, és ha nem szeretnénk kizárólag pirulákra bízni a szükséges vitamin- és ásványianyag-bevitelt, minél több zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztanunk. Köztudottan borzasztó keveset eszik mindebből a magyar, ezért hoztunk egy kis ötletadót-kedvcsinálót – zöldségekre hangolva.
Egy kilogramm zöldségből már kiadós fogásokat készíthetünk, megnéztük hát, hogy melyek elérhetők az 1000 forintos lélektani határ alatt.
Kattintsd végig az alábbi galériánkat!
A burgonyán ársapka, és kétségtelenül a legelső gondolatunk, ha köretekről van szó. Van nála sokkal egészségesebb és vitamindúsabb zöldség, de kétségtelenül a magyar konyha egyik alapköve / Fotó: by Elena Botta, Getty Images
Az édesburgonya szintén barátságos, akár már 500 forintos kilónkénti áron kapható, és egyre népszerűbb itthon is sütve, főzve, pürésítve / Fotó: DronG, Getty Images
A vöröshagyma sok száz étel alapja. Imádjuk a hagymás tört burgonyát és a hagymalevest is. Nincs háztartás hagyma nélkül. / Fotó: bonchan, Getty Images
Édes, sokoldalú és olcsó: a sütőtök nem csak a kisbabáknak lehet alapeledel / Fotó: istetiana, Getty Images
Gyerekkorunkban szinte csak savanyúságként találkoztunk vele, pedig a cékla jóval sokoldalúbb zöldség! És még mindig csak néhány száz forint kilója. / Fotó: Food style and photography, Getty Images
Nyersen ropogtatva, a zsenge répákat grillezve, az öregebbek mehetnek a levesekbe, mártásokba. Sárgarépa egész évben! / Fotó: merc67, Getty Images
A karfiol épphogy felfért a listánkra, a közel-keleti konyhák divatba jöttével pedig trendibb, mint valaha, az egyben sült, égetett karfiol évek óta sztár / Fotó: Cris Cantón, Getty Images
Nyersen salátába, párolva, levesbe főzve: a lilakáposzta ne csak a gyrosokban legyen alapzöldség! / Fotó: SimpleImages, Getty Images
A fagytűrő fejes káposzta igazi téli vitaminraktár: kinek a paradicsomos káposzta, kinek a coleslaw / Fotó: Janna Danilova, GettyImages
Állítólag megosztó, pedig milyen finom: kelkáposzta, akár frankfurti levesbe, akár főzelékbe / Simon Gábor, Nosalty Ételfotó
Kínai kel, pak choi, bok choi – ugyanazt értjük alatta. Távol-keleti ételek zöldje, amiből kiváló salátát készíthetünk a vasárnapi rántott hús mellé is / Fotó: Tom Baker, Getty Images
A legkevésbé tolakodó ízű retekfajta a jégcsapretek, más néven daikon, japán retek, vagy kínai retek. Miért is nem eszünk többet belőle? Jégcsapretek. / Fotó: pilipphoto, Getty Images
A fekete retek meglepő módon a káposztafélék családjába tartozik, és beltartalmi értékei révén sokkal nagyobb figyelmet érdemelne! / Fotó: Westend61, Getty Images
Épphogy felfért a listánkra, mert ezer forint körüli a kilónkénti ára. Tavasszal nincs jobb a zsenge karalábénál, de sütni-főzni is lehet / Fotó: AniHobel, Getty Images
Csúnya, de izgalmas ízvilágú. Zellerkrémleves és sült zellerhasáb télen alap. / Fotó: lucafabbian, Getty Images
Vajbab, ceruzabab, zöldbab. Nem most van a szezonja, de tökéletes a fagyasztóból is! / Fotó: Nemes Nóra - Dacota, Nosalty Ételfotó
A sárgaborsó, más néven felesborsó különös módon a zöldborsó egyik formája. Így tehát mégis felfért a zöldborsó a listánkra! / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó