nlc.hu
Gasztro

Emelkedik a hagyma ára

Durván drágulhat a hagyma, ennyivel fog többe kerülni

December végén, január elején a nagybani piacokon már többet kértek a hagymáért, mint előtte.
vöröshagyma

A fruitveb.hu számolt be arról, hogy az év első napjaiban drágult a zsákos hagyma nagykereskedelmi ára, ami további áremelkedés előszele lehet.

Mint írják, a zsákos kiszerelésű vöröshagyma a lengyel nagybani piacokon október végén emelkedett jelentősen, novemberben és decemberben a nagybani ár 2,1 PLN/kg (180 Ft/kg) környékén mozgott. December végén és az év első napjaiban viszont kisebb mértékű drágulásra figyeltek fel, ami tapasztalatok szerint előre jelzi az adott évre jellemző tendenciát.

A várható drágulást indokolja az is, hogy a betárolt hagyma mennyisége lényegesen alacsonyabb a tavalyinál, nemcsak Lengyelországban, hanem Hollandiában és több európai országban is. Ezért az aszály, valamint a termőterület és a termésmennyiség csökkenése tehető leginkább felelőssé, miközben a kereslet ugyanakkora a magyar konyha egyik fontos alapanyagára.

„Lengyelországban a nagykereskedelemben kínált zsákos hagyma eladási ára minőség függvényében pillanatnyilag rekordnak számít: az 1,80-2,40 PLN/kg (152-204 Ft/kg) közötti sávban mozog” – írja a napi.hu.

Hazánkban a vöröshagyma nagybani ára január elején bruttó 200-250 Ft/kg körül mozgott, az import hagymát pedig 320-350 Ft/kg áron kínálták.

Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top