A világbéke szimbóluma lehetne: minden nemzet közös nevezője, a fánk

Haranghy Orsi | 2023. Január 24.
Ha van étel, amit érdemes megkóstolni az utcai árusoknál a világ bármely táján, a helyi fánkok biztosan azok. Az emberiség egyszerűen imádja bő olajban kisütni a kis tésztaadagokat, és ha mindez nem volna elég, még krémekkel megtöltjük, cukrozzuk, sziruppal bevonjuk. Fánkok a világ körül.

Képtelenség olyan mélyre ásni a fánkok világhálózatában, hogy minden egyes új rokon felkutatásánál ne találnánk újabb leágazásokra. Fánkot persze egész évben sütünk a Föld minden pontján, de itt a farsangi szezon: most a tradíciókra hivatkozva, pusztán kulturális érdeklődésünktől vezérelve is tömhetjük magunkba a legkülönfélébb fajtákat.

Fánkok a nagyvilágból az egyszerűbb kelt tésztáktól a macerás égetett tésztákig, a töltöttektől a mártogatni valókig. Kattintsd végig a galériánkat!

Utcai fánkárus Londonban

Fánkok országhatárok nélkül: a londoni Camden Town utcai fánkárusa / Fotó: Alena Kravchenko, Getty Images

Hagyományos csörögefánk

Puha belső nélkül, jó ropogósan: hagyományos magyar csörögefánk. / Fotó: Nemes Nóra - Dacota, Nosalty Ételfotó

Berliner

A töltött fánk Németország kedvence is: berliner. / Fotó: Olga Mazyarkina, Getty Images

Olasz bombolonik

Bombolonik. Az olasz töltött fánkokat hagyományosan vanília-, pisztácia- vagy mogyorókrémmel és lekvárral töltik. / Fotó: Saminaleo, Getty Images

Bomboloni

Újlipótvárosban Szabadfi Szabi pék a bomboloni fánkoknak szánt egy kis üzletet: virágfánkokat formáz a klasszikus olasz töltött fánkból. / Fotó: Bomboloni

Az olasz bigné

Lehet töltött és töltetlen is. A vaníliakrémmel töltött, égetett tésztás bigné a profiteroles alapja is. / Fotó: Creativ Studio Heinemann, Getty Images

Olasz ricottás fánkok

Még egy olasz fánkféle: ricottás, túrószerű belsővel. / Fotó: larik_malasha, Getty Images

Olasz chiacchiere

Az olaszok csörögefánkja a chiacchiere, más néven angyalszárnyak / Fotó: Francesco Riccardo Iacomino, Getty Images

A francia pet de none

Az egyik leghülyébb nevű étel a világon az apácafingocska, avagy pet de none. Vaníliakrémmel töltve. / Fotó: margouillatphotos, Getty Images

Az olasz bigné franciául: beignet

Az olasz bigné francia testvére a beignet töltetlenül, levegős belsővel készül. / Fotó: _laurent, Getty Images

Francia fánkok: éclair és choux

Égetett tésztás francia fánkok: éclair és choux / Fotó: OceanProd, Getty Images

Legendás churros üzlet Madridban

Spanyolországban churreria a fánkozóik neve. A Churreria Madrid 1883 immár 1884 óta nyitva tart. / Fotó: Carlos Alvarez/Getty Image

Spanyol churros

Az óriási churros spirálból is adagolják ki a spanyol fánkokat, amit kristálycukorszórással vagy csokiszósszal fogyasztanak. / Fotó: RED&CO, Getty Images

A török lokma

Méretes serpenyőkben sül a lokma Törökországban. / Fotó: Gökçen TUNÇ, Getty Images

Amerikai fánkok

Cukoraddikció: az Egyesült Államok fánkjai több cukrot tartalmaznak, mint hinnénk! / Fotó: Noman Akbar/500px, Getty Images

Az izraeli sufganiyot

Hanuka ünnepén is kelendő az izraeli sufganiyot. Lekváros töltelékkel készül hagyományosan, ma pedig már mindenhogy. / Fotó: David Silverman, Getty Images

Középen lyukas marokkói fánkok

Felfűzve Marokkóban. / Fotó: luaeva, Getty Images

Mézes szivarok és mézes fánkocskák

Közel-keleti ragacsosak mandulamasszával és datolyával töltve: mézes szivarok és mézes fánkocskák. / Fotó: nobtis, Getty Images

Gulab jamun, az indiai fánk

A gulab jamun tökéletesen hozza az indiai édességek világát: fűszeres, rózsavizes és cukormáz borítja. / Fotó: Eye Ubiquitous, Getty Images

A japán mochifánk

A fánkok és a rágós japán mochi szerelemgyereke a mochifánk. A rizsliszt és tápiókakeményítő ebben is megteszi a hatását, ez nem az a légies harapnivaló! / Fotó: Boston Globe, Getty Images

 

Exit mobile version